Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
3

Makan2 sekitar Ao Nang beach Krabi..

Kali ni aku nak citer pasal makanan2 yg kami makan sepanjang berada kat Krabi, Thailand. For Muslim, rasanya xde masalah kalu nak carik makan kat sana sbb memang byk kedai makan halal. Cumanya korang kena tanya & survey betol2 lahh, make sure kedai tu xde serve pork. Ada gak kedai yg kami pegi, ada logo halal tapi still serve alcohol. Mungkin pasal customer ramai omputih kot, permintaan yg tinggi. Lagi satu harga makanan kt Thailand mmg agak mahal sket berbanding kat Malaysia,masa kami ke Hadyai dulu pon lebey kurang je harganya.

Masa kami sampai je kat Ao Nang, trus ke Chaba Thai sebab dah lapo sangat masa tuh. Masing2 order nasi goreng. Rasa biasa je, nampak kosong tapi mahal!!



harga sepinggan utk nasi goreng ni RM14 okehh..sgt mahal!!rasa plain ajo..

hubby amik nasi goreng seafood..harga dalam RM8

Sebelum sampai ke Krabi, kami mmg dah survey siap2 makanan ape yg harus cuba kat sana. One of it is PANCAKE & FRUIT SHAKE. Sepanjang kat area Ao Nang memang banyak gerai kecik2 jual pancake nih..cakap je nak flavor ape..savoury flavor pon ada tp kami tak try pulak. Amik yg manis2 aje. Sebijik macam roti canai cuma dalamnya akan dibubuh buah or akan disapu dengan jem. Menarik kan? Kalau berniaga kat pasar malam bole laku gak nih..huhu


ni kedai pancake pertama kami pegi..hubby dah xsaba2 nak try..dier amik pancake pisang with honey rasenya


 malamnya pulak ke kedai lain pulak, Prem try pancake nenas with honey. Kami order mango fruit shake..perghh sedap u olls!!!

kan macam roti canai tuhhh..



ni pancake nenas

besok malamnya kami try pisang with nutella pulak


harga setiap pancake range 30 - 45 baht

ni pulak kami try masa last day


aku amik mango chocolate..yummehhh

hubby amik pisang peanut butter

kesimpulannya,kalu korg perasan setiap hari kami akan makan pancake ni..yelahh,jarang jumpa makanan camni, since dah ada depan bedal ajelahhh..

Selain daripada tuh, memang aim kami nak rasa tomyam sebenar dari Thailand & nak makan seafood. Tapi bila dah rasa, lebih kurang je mcm kat Malaysia. Kalu kt Malaysia bole dapat tomyam yg lagi kawww kot.

saje amik tapi xbeli pon..huhu

Malam pertama tuh plan memang nak carik seafood. So lepas carik2 nampak satu kedai yg penuh dengan orang. Malas nk fikir panjang, kami pon makan jelah kat situ. Tapi malangnya banyak seafood dah abes & servis yg sangatlah slow. Harga pon agak mahal jugaklah. Overall sedap jugak.

som tam yg sangat pedas!!raj memang suka lah sbb dier mmg kaki pedas!

nak order sotong goreng tepong, tp org Thai tak tau pulak..so end up fried sotong with blackpepper & garlic

tomyam seafood..bole tahan sedap

the best meal that night...prawn sweet & sour..kuah yg mabeles & udang beso2!!

muka kenyang masing!!!

malam kedua pulak, kami try kat kedai kecik je dekat ngan hotel. Kami bertiga je mase nih sbb Prem nak makan McD, so dier jalan sorang2 je the whole night. Harga makanan kt sini murah sketlah dari tempat makan sebelomnya

part ni memang sengal, Raj nak try sangat Pad Thai..ingatkan tu sejenis lauklah kannn..sekali terkejut beruk kami yg datang rupanya kuey tiaw goreng..kahkahkah!!!Kuey tiaw goreng= Pad Thai rupenya ye kawan2.
Last2 makan jelah Pad Thai tu ngan nasik

order tomyam lagik...

sayur campur

ikan siakap steam limau..tapi kami agak pelik sbb xde kuah langsung..agak kering disitu..


singgah Swensen's for dessert pulak..Swensen's Thailand murah berbanding kt Malaysia

instant ginger tea. kami beli kat 7E jek. Tahu pasal ginger tea ni pon masa lepas Thai massage. Diorg akan serve ginger tea nih. Bagus untuk buang angin dalam badan.


lepas dah berjalan-jalan barulah kami perasan ada banyak kedai seafood berdekatan ngan hotel kami, mmg banyak varieties pulak. Takpelah dah kenyang pon..sambung mkn seafood kt Malaysia jelah ekk..


Next is buffet lunch kat Phi Phi Don..pakej sekali ngan island tour yang kami amik. Jangan risau sebab memang halal. Bole tahanlah makanan yg diorang serve, byk jugak varieties yg ada. Memang berbaloi2.


aku xamik nasik pon, juz makan mee goreng & lauk-pauk..tomyam kaler putih

Untuk bekfes pulak,tak byk choice sepanjang hotel kami. Mungkin kena jalan jauh sket kot baru ada. Nak makan kt hotel agak mahal. Paling dekat kami jumpa kt tepi pantai jek. So dua-dua hari kami beli bekfes kat sini aje. Makcik ni ada jual nasi briyani. Memang sedap giler!!!Pastu ada gak nasi putih ngan lauk2 lain. Kuih-muih tak banyak sangat.



tu diahhh satu periuk besor!

hubby amik nasi putih ngan tomyam

sedappp!!!ada include sekali sayur kobis,terung & timun buat ulam

air panas serve dalam paper cup yg siap ada pemegang..comel!!

Itu jelah review aku pasal makanan yg ada kat Krabi nih. Hope korang dah dpt imagine apa makanan yg ada kat sana. Ada tempat makan yg aku lupa nk bagitau tempatnya. Lupa nk snap nama kedai, asyiklah amik gambo makanan je kannn..so far sepanjang berada kat sana memang cukup makanlah. Kalu lapo tengah2 mlm banyak 7E kat sana leh try instant mee in cup pulak. Itulah yg dibuat oleh hubby ngan Raj masa malam kedua lepas kami massage.

Okay, that's all entry about our trip to Krabi..we had so much fun!

3 comments:

Yan said...

akak makan pancake tu masa kat phuket. manissss.tp best kan..

che'Burn@che'Qis said...

oyeke kak kat sana pon ada ehh...best kan kan..

Phatchanon Chongjaroensuk said...

Kat Krabi senang cari mknan halal... cari je pekedai yg bertudung...

Post a Comment

Back to Top