Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
5

Krabi Island 4-6Apr 2011 Day 1-Ao Nang Beach

Alohaa!!!What can i say,our trip to Krabi was really fun & superb!!!Sedey sangat sbb masa suntuk utk cover mcm2 aktiviti kat sana...mula2 ingat xde ape...rupa2nya melambak aktiviti korang leh choose...Our trip kali nih memang main terjah je tanpa apa2 booking. After a few google here & there, and we're ready to get burned! =p



from above the sky, kami nmpak ada area kt Thailand still banjir..luckily banjir Krabi dah surut & most important thing masa nih is low season..so kurang sketlah harga berbanding high season..

After touchdown kat Krabi International Airport, hati dah berbunga2 nk tengok pantai tp first thing to do is to find hotel..kalu ikot budget kitorang mmg nak carik around RM50/night jek..tapi since kitorg decide to stay kat Ao Nang beach, kena up sketlah sbb Ao Nang mmg very famous among tourist. You can get that price tapi bilik memang very old & pkai kipas jek.

Actually kebetulan pulak my best friend Astriyana aka astro ngan hubby pon ke Krabi gak tapi dier gi 2-4apr..so masa kami smpai airport tuh nmpak diorg ngah tunggu turn nk balik..sempatlah jumpa jap tanya kabo & pengalaman kat sana..(lawak plak,bole jumpa kt krabi..padahal umah kami sekangkang kera jek!)


me & Astro


Astro & Rahim

Sambung balik citer, kami amik shuttle bus ke Ao Nang yg amik mase lebih kurang 30-40minit jek..harga 150baht@rm15 per pax. Agak lama jugak tunggu sampai bas penuh, bole tahan ramai tourist yg aku perasan dari mcm2 country..Jepun pon ada..aku nmpak ada dua org mamat india cakap bahasa melayu..ohh dari Msia gaklah tuhh..


ni lah shuttle bus


dapat simcard thai free..leh wifi skali..kna topup kt mane2 7Eleven..aku nk aktifkan tp henpon pulak kong..xpat nk charge sbb xde adapter charger..

Bus turunkan kami kat Ao Nang centre..smpai jek kami agak blurrr nak wat ape...dua orang mamat ni pon sama. Rupanya diorang pon mcm kami gak baru nk carik hotel. Tapi pasal dah lapa, kami berempat pon decide makan dulu smbil2 ice-breaking...heheheh...last2 kami berempat end up stick together for this trip. Kami makan kat Chaba Thai which the nearest muslim restaurant yg ada kat situ. Kat Thailand, kalu nk makan mmg agak mahal sket berbanding kt Malaysia. Kalau nasi goreng kt Msia baru rm3 tp kt Thailand kedai tepi jalan pon jual rm5..so kt restaurant yg kami pegi nih pon agak mahal jugakkk...Meh aku kenalkan dulu dua org mamat yg kami kenal nih..yg kecik sket namanya Prem, orang JB & bekerja kt Changi Airport as police officer. Yang besar sket ala2 hero hindustan tuh namanya Raj..dier steward AirAsia..senior flight attendant yg usually handle Airasia X ke Manchester,London,China dsb.


tengah deal ngan Ream

Sebelah jek restaurant ada tourist centre yg offer byk aktiviti kat sana..sepanjang Ao Nang beach nih mmg banyakkk sgt tourist centre so korang survey jelah for the best price. Kami deal ngan akak namanya Ream@ Mariam..dier cakap fluent english so mmg xde masalah korg nk deal ngan dier. Just bgtau ape aktiviti korang nk, dier akan suggest ikot kesesuaian masa yg ada. Then baru deal utk kurangkan harga. Since kami berempat, so bolelah mintak kurang lagik..kami decide amik tour ke Phi Phi Island. Dapatlah kurang ke 900baht dari 1100baht sorang all include speedboat,buffet lunch,free flow drinks,life jacket,gogle & etc. 


pilih2...jgn lupa bargain okeh!!

Aktiviti for tomorrow booked, now carik hotel pulak..kelebihan survey hotel last minute ni,kita bole tengok biliknya skali.Kalu agak2 xsesuai bole carik yg lain. So itulah yg kami buat..survey lebih kurang 4-5 budget hotel siap tgk bilik last skali dpt gak hotel yg sgt bersih & murah. Siap aircond lagik..lepas mintak kurang dptlah lebih kurang RM80-RM100. Hotel PK Mansion ni ada gak offer bilik yg murah dlm RM50 tapi tersangatlah sempoi,pkai fan..jadinya kami amik yg sedang2 aje..mmg kaw2 dpt best price dari aunty owner hotel tu..layanan pon sgt baik!!thanks aunty!! sila masuk link PK MANSION GUESTHOUSE utk keterangan lanjut. Diorg ada byk hotel lain selain dari PK Mansion nih..just drop them an emel for reservation.


sesi mencarik budget hotel..agak penat jugaklahh..

akhirnya kami ke sini...

After check-in, rehatkan badan..mandi sumer then kami teruskan utk aktiviti malam pulak...jalan2 je sekitar Ao Nang beach ni,survey souvenier yg ada & carik makan. Masa google sebelum smpai Krabi nih, ramai cakap mesti cuba pancake & fruit shake. So mmg sepanjang kt Krabi asyiklah melantak pancake pelbagai perisa..muahahah!!Seafood pon tak terkecuali,tom yam haruss cubalah kan..nantilah aku wat entry pasal makan jek sepanjang kt Krabi nih.


nice kan hotel nih??berbaloi2...

siap ada balcony ngadap laut lagik..


Sebelum balik hotel, kami dok wat Thai massage pulak.Memang byk sangat kedai2 offer massage2 nih..harga pon sgt reasonable! Thai massage full body 60min cuma 200baht jek@ RM20. Memang berbaloi2,berlipat2 badan dibuatnya. Lepas dah massage balik hotel trus tido...memang nyamannnn...


tuk-tuk sana style seyh!!ada yg bukak music kuat2..usually 20baht skali perjalanan..

comel topi nih..jual tepi jalan jek..

our new friend..Raj & Prem...seronok kenal ngan diorang nih..masing2 suka travel gak macam kami,so byklah pengalaman bole kongsi..huhuh


End of day 1 at Krabi Paradise...

Stay tuned



5 comments:

Yan said...

korang ni jalan sakan betulkan.. p snorkling tak di phi2 island?

Buzu Ediany said...

hip hip horayyyy...bestnya p hanimun...

Anonymous said...

bile nk updet entri seterusnya?? tak saba ni.. da bape ari tunggu :-(

che'Burn@che'Qis said...

kak yan: hehehe..skali sekala kak..wajiblahh kak snorkeling kt phi2 island tuhh..

che'Burn@che'Qis said...

buzu: memang syiokkkk...nnti hang dah kawen,lagi sakanlah korg hanimun yehh..

anonymous: siap update!sorylah lambat update,kebizian sket..huhu

Post a Comment

Back to Top