Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
4

Nasi Arab Damsyik, Senawang


Kami dalam perjalanan..si tuah yg semakin membesar!!

Assalamualaikum.....restoran yang kami terjah kali ni lebih kurang macam Al-Rawsha..basically makanannya dari Arab. Restoran Nasi Arab Damsyik ni dibuka awal tahun lepas, pelik juga bole tak perasan kewujudan restoran ni sampaila masuk Jalan2 Cari Makan kt TV3. Lepas da tau tu,berkobar-kobarla nak cuba!hehehe..Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan kami. Kebetulan masing2 da kelaparan. Jom kita tengok apa yang disediakan.....

Restoran ni terletak di Senawang, Seremban. Oleh kerana ibu mertuaku tinggal di Seremban, harusla cuba tempat2 baru nih. Bukannya besar sangat pon bandar Seremban..hihi..kebetulan kakak ipar pon balik so mmg sesuai sangatla tuh..Sebelum kami pergi,sempat lagi booked meja sebab takut penuh. Yang peliknya kedai ni buka kol 11am sampai kol 3pm. Pastu buka balik 6pm sampai 11pm. Ada pulak gap kt tengah2 tu..tapi bile da sampai sana, bukak je cam biase sebab pelanggan tengah ramaikan. Takkan nak tutop plak.





keluarga belah suamiku...kekna,abg halim,tuah,ibu & hubby


suasana di dalam restoran..simple aja..mejanya pon unik..kt luar banyak lagi meja disediakan.


menu yang menarik!bole gulung2 lagi..hehehe
menu utama disini ialah NASI MANDI


macam kt negara Arabla pulakk..hehe


Chai sejuk - teh pudina


air mangga - fresh tau!!


makcu & tuah (macam anak sendri plak ekk)


tuah with makcu & mommy


makcu,mana makanan kita ni??tuah da laparrrr...


tu diahhhh...kami order nasi mandi set ayam + kambing untuk 4-5orang makan
ayamnya tersorok dalam nasi nasi tuhh..sekor tau!!

Kami semua decide makan dalam satu dulang je...best!!lama da xmakan camtuh..kalu kt Johor dulu zaman2 sekolah selalula makan dalam dulang nihh..ternyata nasi tidak mencukupi & kami order lagi 2 pinggan nasi tambah!berebut2 masing2 makan. Lupa plak nak snap gambar kuah. Kuahnya sama macam kt Al-Rawsha. Ada dua jenis, satu kuah pedas & satu lagi yogurt.


lihatlah kebesaran dulang ini..hehe


dimulakan dengan bismillah...jom soru!!

inilah hasilnya...licin hanya tinggal tulang!!hahahaha

posing dulu sebelum balik..


dalam perjalanan bole pulak ternampak satu gerai kat tepi jalan jual buah jambu & air kelapa
walaupun perot masing2 da kekenyangan, masih lagi ada hati nak beli jugak. Kira macam dessertla..

 

memang berbaloi-baloila beli buah jambu kt gerai ni..besar betul buahnye,rasenye dier potong dua je!!asam pon xlokek. harga RM1 je..kalau kt KL, maunya dapat separuh je daripada ni. Air kelapa pon kami amik yg fresh baru kopek. Sebiji RM2.50..mahal sket kott..

Alhamdulillah syukur...lain kali kalau ada rezeki lagi bolela datang lagi kt Restoran Nasi Arab Damsyik ni. By the way, pada warga KL diorang ada bukak lagi satu cawangan kat Subang. Silalah google website diorang. Pada sapa2 yg nak cuba bolela tengok alamat di bawah ye! Selamat mencuba!!

Location:
RESTORAN NASI ARAB DAMSYIK NO 1 JLN BOURGAINVILLA 1 TMN BOURGAINVILLA SENAWANG Seremban, Malaysia, 70400

Phone:
019-4217930;014-2657313

Mon:
11:00 am - 3:00 pm
6:00 pm - 11:00 pm

Wed - Thurs:
11:00 am - 3:00 pm
6:00 pm - 11:00 pm

Fri:
4:00 pm - 11:00 pm

Sat - Sun:
11:00 am - 3:00 pm
6:00 pm - 11:00 pm

Facebook:

2

Satay Station with family

Si kecik yg comel tp nakal!=p


Minggu lepas, kami sekeluarga pergi ke Satay Station untuk menjamu selera. Kebetulan cuti sekolah & semua adik-beradik dapat berkumpul..so sesekali bolela belanja kann..hehe.sekaligus meraikan Mother's Day & Father's Day kot....

Oleh kerana kami ni ramai,knala split dua kereta. Kami kena amik Qayyum di KL Sentral sbb dier masih dalam latihan kawad polis di UM. Sebab tu muka dier berbelang xhengat punye!! isk3...baru je lepas sesi bertauliah & tiba masa utk dier pakai balik Fair & Lovely..hahah


Qawwiy & Qayyum dgn aksi ala2 beruk..sesuai sgt!hahah


mee rebus...agak pedas malam tuh..mungkin terlebih cili kot..


kami order 45 cucuk satay ayam & 30 cucuk satay daging


kuah kacang yg maveles!!


air sirap limau & sky juice!


sofia & najeeha


dina & quddus


jeeha bersama omaknye,idah & qawwiy


abah & mama


menikmati satay sambil tgk bola..mcm kt umah plak..hihi


qawwiy,qayyum & quddus


me & suami tercinta..muuaahhss!!


kami the Q siblings..Q1-Q7


Our family!!

Unit Fisioterapi Hospital Pusrawi KL


Hubby masih lagi belum sembuh sepenuhnya. Jadi setiap hari harusslah buat fisio untuk kuatkan balik otot2 yg da lemah tuh. Rawatan fisio kt hospital mesti pegi setiap minggu untuk check balik progress patient. Macam2la kena buat,first thing mereka ukur dulu lilitan kt kaki..buat perbezaan antara yang normal & yg kna operate..pastu kira berapa degree patient bole bengkokkan kaki..supposedly mesti kena ada improvementla. Kalu tak,maknanya patient langsung xbuat exercise kt umah..hubby??ermm..mestilah buat..heheh

Lepas da abes kira-mengira,ukur-mengukur nih barulah start sesi senaman. Kena naik basikal, stepper macam kt atas tuh & macam2 lagi. Tak reti den nak explain yg lain2 tuh..agak saintifik namanya..heheh

ruangan mengukur & treatment otot (yg tampal kt lutut pastu kna letrik tuhh..ape ntah nama)


dara2 comel yg wat praktikal kt situ..kebanyakannya dari Unisel/Masterskill & Windfield College 


yg ni utk senaman bahagian tangan


yg ni more pada kaki

okey,abes sudah sesi fisioterapi..selalunya amik masa dalam 2 jam camtuh..perot pon da agak lapa,kami pon terus terjah Oldtown White Coffee utk minum petang..


roti kaya with butter -rasenye ini yg terbaik antara byk2 kopitiam


yg ni mmg favourite!!toast with icecream..wallahh..


2 cawan hot white coffee..

ITU SAJE...THANKS!
2

Masa berlalu pantas...


Ini gambar adik-beradik saya- Dari kanan mengikut turutan Qistina,Qasidah,Qasdina,Qayyum,Quddus,Qawwiy & last sekali Qursiya (tiada dlm gamba pertama,dlm perot kot..huhuh)


Aduhai sgt selekeh saya mase nihh..dgn spek besornye..hahah

14 tahun kemudian
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

TADAA!!!!da xde tangga ye...lebih kurang sama je semua..muahaha


inilah kami bertujuh yg sama2 melalui susah senang hidup bersama2. Alhamdullilah semuanya berjaya meneruskan hidup masing2..huhuhuh..

p/s:pesanan along kepada adik2 belajarlah tinggi2 sampai ke menara gading ye!!masih panjang lagi perjalanan hidup kalian..caiyok!!


3

KL Bird Park@Ikano - POPILLA - IKEA




Oleh kerana hubby masih lagi cuti sakit jadi banyaklah masa terluang kami. Kebetulan aku off masa tu, lepas settle fisio kat hospital, aku terus ajak hubby pegi jalan2 kt area Damansara. Plannya nak makan meatball je sebenanye..hehe..try survey movie kat cineplex tp xde plak citer yang beshh..Karate Kid tak kuar lagi. So kami pon jalan2 jelah buang masa. Ingat nak jumpa Nita yang kebetulan kerja kat Ikano tapi dier busy.
Sampai Ikano, ada pulak Pameran Burung @ Bird Park 2. Sebelum ni pernah nampak diorang wat promotion kat Jusco AU2. Tapi pameran ni agak besaarrr jugak & menarik! Siap ada ala2 mini zoo lagi..jom kita layannn.....

 



ni bulu burung2 ostrich


telur burung Kasawari - xdak isi dalam



ni telur burung Ostrich - ada isi total berat 1.4kg

telur burung Emu - hitam plak ekk..


yang ni kat dalam mini zoo..banyak gak burung2 yang pelik2..aku paling suka tengok Mandarin Duck..sangatla comel & cantik bulunya..


aku lupa lak ape nama dier..macam Bangau & kepalanya bole pusing 360deg!!


ni lahh dier mini zoo..admission free okehh..


crave for more???yeaahhh...

Da abes jalan2 kt Bird Park tu ternampak plak satu kiosk yg agak menarik makanannya..MEXICAN FOOD!! namanya POPILLA...macam best je kannn...nak try satu lahhh...




tu diahhh...aku try Taco


selamat mencuba!!!


macam2 ado..taco,burrito,nachos etc..



Last but not least lepas kami jalan2, berangan tengok deco kt Ikea tuhh kami terus menuju ke Ikea cafe..gambar di atas menerangkan segalanya...alhamdulillah kami KENYANG!! 
Back to Top