Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
4

Shopping at Bandung Day 2-Pasar Baru, FO at Jln Riau & makan at Jln Cilaki

Day 2 bermula dengan sarapan pagi yg disediakan pihak hotel..simple jelah ada dua hidang nasi goreng & mee goreng....sayur goreng & roti bakar..teh & kopi as minuman panas..breakfast serve kat lobi hotel jek. Sempoiii...



hotel lobby...hubby kusyuk tengok citer upin-ipin..heheh

Kat luar hotel dah ramai peniaga2 menunggu..macam2 diorang jual,key-chain,barangan kulit,beg macam2 lagilah. Cian gak tengok diorang merayu soh beli..tp kami xbeli pon..kalu nak beli better tawar habis-habisan. Sekali lagi kami ke Pasar Baru. Actually sebelum tuh, kami nak ke Jln Palembang sbb Pak Tono kata sepanjang jalan tuh banyakkk jual perfume. Harganya lagi murah sebab diorang supplier ke kedai2 yg lain. Tapi malangnya kedai masih belum buka...enak tidur lagi agaknya..hehe


beli batik jawa untuk atok...banyakk sgt pilihan..nak beli sket je..

kat sini kami xbeli pon kebaya diorang..juz beli kemeja putih utk bapak2

best jugak rumah muslimah ni tau!diorang jual baju sepasang siap ada untuk budak kecik skali..
aku grab jubah sama corak ngan kemeja hubby..

Tujuan ke Pasar Baru untuk amik barang2 yang telah diorder & tunggu sekali member datang dari KL. Sheila & hubbynya datang 1 day late & balik pon lmbat sehari dari kitorg. Sheila nih supervisor gak kat TI sama cam aku. Kami rapat sebab sama2 interview & masuk keje dulu, itu cerita lebih 3tahun lepas.


ni lah Sheila & anaknya yg tomei..Ellyss Rihanna..


Tunggu punya tunggu sampai kaki pon dah tak larat nak jelajah pasar baru nih, kami berdua lepak ajelah smpai Sheila & family sampai. Pastu baru round lagi sekali bawak diorang bershopping. Then perut masing-masing dah berbunyi, Rihanna pon da meragam..kami decide nak kuar dari Pasar Baru & cuba nasi padang. Kata Pak Tono, ada 3 kedai nasi padang yg famous tapi yang paling mahal Restoran Garuda, yang sederhana Restoran Simpang Raya & yang murah tp masih bagus Restoran Sederhana Bintaro.




Habis makan, pak supir bawak kami pi kedai perfume. Ingat nak pi kt Jln Palembang, tapi on the way, nampak pulak Paris Perfume. Last2 borong terus kat sini..trip sebelum nih,kami ke In Parfum berdepan dengan Hotel Rinjani. This trip ramai pulak family yg kirim beli perfume,siap bagi botol original refill sekali.Pada kami, perfume kat sana tahan lama..lagipon sangatlah murah. Kat Paris Perfume, botol2 diorang pon menarik! Dalam bentuk pen pon ada..Habis berjuta-juta kat sini..hehe



kira-kira kerugian kat sini..heheh..harus mintak diskaun & free lagi perfume!


Oleh kerana dah kesuntukan masa, kami terus ke Jalan Riau untuk merayau ke sekitar-sekitar FO terdekat sampai lebam!!Bole tahan banyak jugak FO area sini..rasanya lebih meriah dari Jalan Dago. Antaranya Terminal Tas, The Summit, Heritage, Branded Outlet, Jonas Photo, Cascade & sebagainya..Yang aku sebut je sempat kami pegi, yang lain dah xlarat dong!




Dinner pulak kat Jalan Cilaki...kami tau makan kt sini from our beloved blogger friends Lily..siap jot-down nama kedai dari blog Lily sbb takut salah pegi. Nama kedainya HDL 293 Cilaki. Ramai Malaysian taktau lagi makan kat sini sbb mostly nampak local je..so those Malaysian yg nak ke Bandung, better gi sini sebab makanan kat sini mmg masyukkk & big portion. Harganya murahhh!!! Kami makan 5 lauk consist of sotong,ketam,sayur,ayam & ikan total semua skali around RM107 je. Sebenarnya ada order lagi satu lauk Kerang masak sos tiram tapi last minit waiter cakap kerang dah abes lak. Hubby keciwalah sbb mmg menu tu yg dia nak rasa sangat! Last2 lauk banyak tak habis smpai bagi supir bawak balik rumah.




kangkung hot plate spesel-siap ada telu puyuh,soton,udang

cumi goreng tepung dgn mayonaise

kepiting masak sos padang

bawal masak pedas

ayam goreng butter

penuh meja ngan makanan


Balik dengan kekenyangan & besok kena bangun pagi2 untuk ke Jakarta...

Shopping at Bandung Day 1

Salam bersiaran semua!!!Maaflah blog ni kembali bersawang sbb mood utk update agak kemalasan sedikit..lagipon lately banyak sangat issue kat tempat kerja...banyak sebenarnya cerita2 menarik nak dikongsikan tapi xde masa...i will try my best to update regularly yeh!by the way, kami berdua baru je balik bercuti ke Bandung, Indonesia. Ni 2nd visit kami ke sana, sebelum nih pegi tahun 2008 masa beli brg2 kawen. Our kad kawen pon tempah kat sana...This time,pergi ke sana handcarry jek, tak payah bawak baju byk2 sbb kat sana nak shopping kann..exchange rate masa ni still murah RM340= 1juta rupiah..



Our flight pagi last friday QZ7692 kol 9.40am naik AA, tapi delay smpai kol 11am sbb ada technical issues. Hnagin je satu badan sbb mengurangkan masa kami nk bershopping.Kami ke sana 4hari 3malam je. Hari pertama, kami tak amik pon supir sbb saje nak cuba jalan2 sendiri naik teksi & angkutan kota. Sampai je sana terus survey harga teksi. Mula2 ingat kan nak amik teksi blue bird sebab katanya lebih murah tp xde pulak. So amik jelah ape2 teksi terus ke hotel penginapan, rate lebih kurang RM11. Hotel Unik terletak kat Jalan Hj Akbar, Kebun Kawong. Sangat dekat dengan kedai Kartika Sari & even gudangnya berdepan aje ngan hotel.





Sampai hotel kami terus check-in dengan rate yg lebih murah sbb guna nama supir, Iwan Setiawan. Kami dpt diskaun rate 250ribu rupiah (RM85) utk weekdays & 300ribu rupiah (RM102) utk weekend standard room. Rate biasa 278ribu weekdays & 320ribu weekend.

Alhamdulillah, bilik kami molek2 aje..walaupun mula2 tuh mulut pok-pek jugak sbb hotel nih xde lift (bilik tingkat 3) pastu masuk2 je lantai licin yg amat!diorang baru lepas mop rupenya. Hummphh! Da tinggal barang sumer, kami dpt panggilan yg pak Iwan ada kt bawah. So jumpa dia jap nak bincang rencana utk esok. Pak Iwan bawak sekali supir yang sepatutnya bawak kami keesokan harinya, namanya Pak Tono. Diorang offer bawak kami ke Pasar Baru FOC sbb kebetulan diorg pon nak ke sana. Hehehe..rejeki..

Take note tempat2 yg harus dituju kalau ke Bandung: Pasar Baru, FO Outlet, Tangkuban Perahu, Kolam Air Panas & macam2 lagi..kat Bandung nih, specialtynya is banyakkkk sgt Factory Outlet yg murah2 walaupun brand mahal2 belaka...katanya barang reject, tapi qualitynya masih bagus dech!

Apa itu FO@ Factory Outlet?

These shops used to be called sisa export and are now often called asli-palsu (or real fakes) by Indonesians. In actuality they are factory outlets, which offer overruns and seconds on export garments at bargain prices. The foreign store and foreign currency price tag often is still on the item ... i.e., US$ 65 ... with the Rp price next to it ... Rp 45,000 (US$4.50). The shops carry both Grade A (best quality overruns) and Grade B (seconds with something wrong with them so they didn't pass quality inspection by the buyer). Some also carry factory rejects ... but they wouldn't broadcast that fact! Depending on the agreements between buyers/factories and factory outlets, the items are often put up for sale 3-6 months after they go on the market for full price elsewhere. Don't be surprised if you see 'Made in Korea' or 'Made in Thailand' (to name a few) tags on the clothes too as many of the shops buy from agents who represents factories in these countries. Or, they are really made in Indonesia and mis-labeled on purpose ... ! Local production for the local market is offered in the shops as well ... with very different quality. Buyer beware ... because some of the stores also sell fakes along with the factory seconds. Pasar Baru is also a good place to shop for Batik, Kebaya, Textiles, Ole-ole at a really cheap price compared to Jalan TAR. Its almost 10 times bigger than Jalan TAR.

There are like 30 FO (Factory Outlets) in Bandung, and we did not have the time nor energy to go all this FO. Penat beb…..most of the brands that they carry are Abercrombie & Fitch, Future.now, Eddie Bauer, MAG, Nautica, Fendi, Elle, Hugo Boss, DKNY, Espirit, Calvin Klein, Armani, Crocodile, Balley Apostrophe, Alfred Dunhill, Nike, Reebok, Limited, The Gap, Banana Republic, Guess, Tommy Hilfiger, Polo, Adidas, Puma, Ann Taylor, D&G, BCBG, J. Crew, Allure, Bennetton, Cerruti 1881, Victoria's Secret, NY & Company, Sag Harbor, Old Navy, Ocean Pacific, Roxy, Hush Puppy, Versache, Table Eight, Cherokee, Express, Karen Scott and Sears and Mervyn's brands.

Sampai Pasar Baru, Pak Iwan terus ke tingkat 6. Tingkat 6 ni area Food Court. Oleh kerana kami pon dah lapar & haus, teruslah pi makan dulu sblom nk bershopping sakan.


wat iklan teh botol jappp...feveret minuman aku kalu ke Indon..


usually makanan diorang macam kt atas, pakej skali timun,ayam,tahu dsb. Pilih saja mau bakar atau goreng. Harga sepakej 10ribu-15ribu rupiah dalam RM3 ajo..

hubby minum jus alpokat (avocado & coklat)

hubby da cakap awal2 yg dier nak tempah suit..so lepas survey kedai ke kedai, dapatlah harga 800ribu rupiah utk sepasang coat & seluar panjang skali (xsmpai RM300 pon). Siap besoknya. Cepat kann!!

kononnya nak carik kain ela tp aku nih dah rambang mata nk beli mana satu...last2 amik sepasang jek..

sarung bantal ni comelkan??kami beli gak siap skali ngan bantalnya..sebab sarung bantal ni custom made, sizenya agak besar & panjang.

Banyak lagi barang aku beli kat Pasar Baru ni, walaupun baru hari pertama tapi kita skip je jalan2 luar pasar baru pulak.

sepanjang jalan byk aku nampak orang jual eskrem durian nih..so nak cubalah satu harganya 6ribu rupiah RM2 aje...dalamnya ada eskrem perisa durian,durian seulas,pulut hitam ngan ditabur dgn coklat rice.
ermmm...rasenya agak pelik sket, kalu nak try make sure jgn letak pulut hitam tuh sbb rasenya masam sket.

gigih abang nih jual goreng pisang angkut kat bahu je...kt Malaysia mane ada camnih..

banyak org skaf tudung kt tepi jalan...yg toncet mcm aku pkai pon ade...ada beli 2 yg siap ada awning, tapi agak kelakar bila aku pakai..nasib baik murah aje..hehe

keadaan bandar Bandung dlm keadaan macet

hepi giler tgk banyakkkk DVD Korea jual kat sana. Sekeping RM2 aje okehh..kalu korang nak carik DVD, pastikan ke Kota Kembang atau berhampiran dgn Plaza Parahyangan..DVD kat sana sangatlah banyak & murah2!!!

Untuk makan malam, kami ke Pizza hut pulak, ramai kawan2 cakap Pizza Hut kt Indonesia best lagi dr Malaysia.


ternyata pizza hut diorang mmg best gilakk sbb banyak varieties..aku suka chicken/mushroom soup diorang sbb siap bagi roti keras kecik2 tuh. Spaghetti memang mantoppp..

berhampiran je dengan Matahari Mall, ada Pasar Malam ala2 petaling street, kebanyakkannya diorang jual kasut & handbag. Dapatlah grab sepasang kasut keje RM17.

Ok atas nih DVD yg sempat kitorang grab..ingatkan nak beli series GLEE tp since Lily ada download nanti aje kami download dari Lily..kebanyakkannya DVD citer Korealah ye..heheh (subtitle indonlah,hentamm)

till see ya in next entry!!!

p/s: oh by the way, sape2 yg bercadang nk ke Bandung, bole kontek supir nih Iwan Setiawan (fb)
Rate seperti dibawah:

SETIAWANTRANS TOUR AGENT
(TRAVEL AGENT PAKAGE PELANCONGAN)

Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta
Transport Pakage (All In) : Car Rental/Driver(Supir)/Petrol/Tol/Parking

Car : Avp Suzuki @ Toyota Avanza – 6 siter
Bandung City = Rp400 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp550 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung (Puncak) = Rp700 ribu/perday (12 – 13 hour)

Car : Toyota Innova – 7 siter
Bandung City = Rp500 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp600 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung (Puncak) = Rp800 ribu/perday (12 – 13 hour)

Car : Kia Pregio – 10 siter
Bandung City = Rp650 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp750 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung (Puncak) = Rp850 ribu/perday (12 – 13 hour)

Car : Isuzu ELP (Coster) – 13 siter
Bandung City = Rp750 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp800 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung (Puncak) = Rp900 ribu/perday (12 – 13 hour)

___________________________________________________________________________________________________
Any Booking Please call @ sms : +6281221401090 (Iwan, Bandung, Indonesia)
or email : setiawantrans@gmail.com, Facebook : setiawantrans@gmail.com
or call @ sms : 017 3029722 (Bella, Cheras, Selangor)


 
7

New hobby- Korean Drama OST


ANNYEONGHASEYO!!!!!

Aku memang addicted tengok drama Korea especially citer from genre komedi, love or lite2 je. Pada aku pembikinan drama from Korea ni sangatlah bermutu & sesuai untuk tontonan semua. They even have fansite untuk sapa2 yang nak layan online...so aku memang suka layan online kat mysoju, dramacrazy.net, tudou or viki. Kalau aku sgt suker citernya, aku akan beli dvd. So far takdelah aku nak beli yang original kan..rm99 tuh..nak jimat punya pasal aku beli pirates je..sekeping rm4 hajo...hehehe

Let's aku citer favourite korean drama aku so far, memang citer2 nih terbaik dari ladang! Kalau korang tgk konfem tak nyesal..ready, aja-aja fighting!


YOU'RE BEAUTIFUL - antara citer terbaru & terbaik abad ini..jalan citer yg mencuit hati & ada jugak yg  meruntun jiwa raga..sgt layannn...heheh

"A story about the behind-the-scenes life of an idol group. Tae Kyung and On Yu are in search of a new member for their idol group. However at the last minute, the member suffers an injury and his twin sister, Mi Nyu, steps in to disguise as him."




BOYS BEFORE FLOWERS - series yg panjang sampai 25 episode, jalan citer yg sgt menarik + pelakon2 yg hottest! i love Goo Joon Pyo!!

"Jan Di is an average girl whose family owns a dry cleaning store located near the luxurious and well known Shin Hwa College. Jan Di meets the four richest and most spoiled boys known as the F4. After saving a boy from jumping off the roof of Shinhwa High School, she is admitted into the school on a swimming scholarship. Jan Di tries to avoid confrontation with the F4 at all cost because she knows what happens to those that stand against them. However, when Jan Di's friend, Oh Min Ji, accidentally gets ice cream on the leader of the F4's shoes, she's forced to declare war on the leader of the F4, Goo Joon Pyo"


MY GIRL - citer lama actually tapi tetap layan sampai sekarang. Selain lagu2 yg sangat cool, citer ni pon bole buat korang melalak smpai bengkak mata..huhu

"When Gong Chan (Lee Dong Wook) meets the lively and beautiful Yoo Rin (Lee Da Hae), he finds out that she has connections to his missing cousin, whom his grandfather has been searching for. He asks Yoo Rin to lie about being his long missing cousin until he can find his real cousin. She says yes, but soon their feelings for each other get in the way of their plans. Gong Chan’s friend, Jung Woo (Lee Joon Ki) falls for Yoo Rin while Gong Chan’s ex-girlfriend, Seo Hyun (Park Si Yeon), a pro tennis player, tries to win him back. Will the two ever tell each other how they feel? Will Gong Chan ever find his real cousin? "



FULLHOUSE - pon citer lama gak..aku ingat lagi layan citer nih masa zaman belajar kt UiTM dulu. Sanggup tak tido satu malam nak tgk sambungan sampai abes..mmg syiokkkk...

"Han Ji Eun is a naive writer who got swindled out of everything she owned including her house by her best friends. Stranded in China, She managed to borrow money from an actor Lee Young Jae to return to Korea. On her return, she found out that her house was bought by Lee Young Jae. In an attempt to get her possessions back, she entered in a contract marriage with Young Jae for one year. In spite of losing all, Ji Eun manages to be cheerful and takes things in strike and the business relationship between the two becomes personal as they start to rely and care for each other. Based on a popular manhwa of the same title"



OH MY LADY - Si Won sangat kacak dalam drama nihh...terpana dengan kehenseman dier...layannnn..

"A spunky 35-year-old housewife, Yoon Gae Hwa, takes on the job of manager to prickly top star Sung Min Woo in order to earn enough money to regain custody of her child from her ex-husband. Romantic hijinks and hilarity ensues when they find themselves in an awkward living situation as Min Woo pays Gae Hwa to take care of his daughter, Ye Eun."


Paling imprest sekali pelakon2 Korea ni bukan saje boleh berlakon, tapi most of them pandai nyanyi jugak. Even lagu dalam drama diorang pon mostly daripada suara diorang sendiri. Sekarang nih aku memang suka layan lagu2 OST K-drama kt you tube. Later nak download mp3 senang nak dengar berulang kali.

Kalau korang ada tgk citer Korea yang best2, bgtau ye....bole aku layan skali..  

GAMSAHABNIDA!!!! (terima kasih)

JEULGEOU....(enjoyyy)

Back to Top