Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
4

TRIP TO KOTA KINABALU: DAY 1- PULAU MANUKAN, TUNKU ABD RAHMAN PARK



Selepas penat berjalan & berhabis duit kat Gaya Market,kami pon bergegas ke Jesselton Point untuk ke pulau. Dari Gaya Street kami jalan kaki aje ke sana,taklah jauh sangat. Sebelum tu kami da amik discount voucher dari Gaya lodge untuk fees ke pulau nanti. Rasanya kalau korang stay mana2 hotel & berhajat nak ke pulau,better tanya kalau diorang ada voucher ke tak. Rugi woo kalau tak mintak..hehehe

Jesselton Point merupakan jeti untuk ke Taman Tunku Abdul Rahman. Disana terdapat beberapa buah pulau Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik & Pulau Sulug. Perjalanan ambil masa lebih kurang 10-20 minutes dari jeti.  Taman Tunku Abdul Rahman ni dibuka setiap hari jam 8.30am-5pm.

Boat transfer untuk ke pulau2 tu sentiasa ada setiap hari dari jam 7.30am sampai 5pm. Bawah ni price list untuk boat transfer. Macam kami yg dapat voucher,bayaran cuma RM13 je sorang,da saving RM10 kat situ.
Kami cuma amik 1 island je sebab masa tu da pukul 2pm,so dah xde boat yg nak bawa ke pulau2 lain. Kalau korang berhajat nak pergi semua pulau yang ada,make sure spent time the whole day for this island hopping kay!

Island*Fare per pax/boat
Adult (return)Children (return)
Manukan IslandRM23RM18
Mamutik IslandRM23RM18
Sapi IslandRM23RM18
Sulug IslandRM25RM18
Two island hopsRM33RM28
Three island hopsRM43RM38
Four island hopsRM53RM48
Boat charter for one islandRM204
Boat charter for Malahom BayRM204
Boat charter for Police beach

Lagi satu korang kena bayar tax pulak ye. Pergi ke kaunter 2 utk pembayaran. Kalau tak silap RM2/pax.
Masa kat kaunter tu, ada pilihan untuk sports aktiviti..ikut korangla nak main ape..banana boat,parasailing & macam2 lagi..kami decide nak cuba paraisailing,harga asal RM90/pax tapi lepas mintak diskaun dapatlah RM60 sorang.

Lagi satu jangan lupa sewa snorkeling gear..kalau nak snorkelingla. Life jacket & gogle bole disewa pada harga RM10 satu set.


sports activity yang ada


semangat abg2 yg kt belakang tu

Jesselton Point Ferry Terminal

yeay!!!da naik boat! 

kami sangat excited!!

sampai sudah di Pulau Manukan

Sampai saja di Pulau Manukan, korang kena bayar entrance fee pulak seperti dibawah

ParticularsMalaysianNon-Malaysian
Entrance fee
·         Adults
·        Children below 18 years of age

RM3 per pax
RM1 per pax

RM10 per pax
RM6 per pax

Masa ondaway dalam boat baru aku perasan, terlupa nak bawak water casing untuk snorkeling nanti. Tapi sampai sana & snorkeling agak kecewa jugakla sebab coral & hidupan lautnya tak banyak & menarik macam kat Pulau Redang. So tak bawak water casing pon xpelah!


ni ambil dari atas..kawasan ni tak bole mandi so dalamnya memang terpelihara lagi..banyak segerombolan ikan-ikan kecik..


ada pulak ketam ni..tengah gaduh ke ape tu??hehe

inilah dia Pulau Manukan..masih cantik tapi sisir pantai perlu dijaga sebab ada juga sampah terapung atas air..agak memalukan jugalah especially kat tourist2 dari luar negara yg datang..

Aku snorkeling kejap je sebab tak menarik sangat.Lagipon panas terik & air masin sangat smpai pedih mata dibuatnya. So kami terus wat aktiviti parasailing. Kena tunggu boat kat jeti untuk ke tengah laut. Aktiviti ni tak bole buat dekat sangat ngan pantai sebab banyak boat yang lalu-lalang kat situ.



bersiap untuk terbang!!!











we really enjoy this!!!it was reallyyyy funnnnn!!!!!!


sangat best!!!



Masa untuk pulang,boat ambil kami dalam kol 5ptg utk balik ke jeti


masa ni baru je kol 6pm tapi da gelap




Dari Jesselton Point, kami jalan kaki ikut sisir pantai untuk ke area Philipine Market & Pasar Basah...



perjalanan dengan berjalan kaki bole tahan jauh jugak tapi seronok tengok gelagat orang lepak2 tepi pantai. Perut pon da berkeroncong & tak sabar nak makan seafood & sayap!!next entry lah ye...adiosss...

4 comments:

Mummy Zara Sofea said...

bestnye snorkling sume tue..tp aku penakut gle..

bestnye jalan2..

Leez said...

wahhh....terbang tinggi di awan biru. Jeles ahkak tu!!
Manukan tu mmg dah mati corals nya.

che'Burn@che'Qis said...

dot:ko takut nape?xde mendalahh..fun taw!!nnti bwk anak2 ko bile da besar sket ye!

kakleez:qis lagi jeles akak g aussie tau!!!hukhuk

@xiM said...

best best best..teringat time kami ke manukan aritu..

Post a Comment

Back to Top