Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
2

LAST DAY AT KK :TANJUNG ARU,LOKAN PANGGANG

Lepas kami beli jagung bakar, misi mencari lokan panggang diteruskan. Kitorang nekad nak jugak carik kedainya. Da tanya orang, alhamdulillah sampai jugak akhirnya. Memang sepanjang jalan tuh orang jual lokan panggang ngan air kelapa. Pilih je kedai mane satu nak. Kami ingat nak try makan kat Sri Menanti (suggestion Ziana) tapi tutup pulak. So kami makan kat Gerai Kelapa Kartini & family.



satu lonngok ni ada 20biji. Yang besar =RM12, yang kecik =RM7

macam2 kelapa ado!!

kami pilih satu kelapa bakar & satu kelapa sejuk

kelapa bakar dibakar sampai hangus kulitnya

lokan pulak dipanggang atas zink aje

siap sudah air kelapa kami. 1st time cuba air kelapa bakar. rasenye sangat unik & sedap!!hati-hati masa minum sebab panas okeh!!isi dalamnya sangat sedap!!

lokan pulak kami amik kecik & besar

licin sudah!!!slurrpppp...
diorang ada jugak jual fresh punya tanpa masak harga untuk 20biji=RM5
kalu nak beli fresh panggang sendirilah kat umah eh!

berdekatan ngan kedai lokan panggang ada signboard ke Nexus Karambunai..
pada sape2 yang tak tahu, Nexus Resorts ni 6 STAR resort & antara yang tercantik kat Malaysia.."some say its heaven" lorr...



private beach untuk penginap disini

kawasannya memang sangat luas!!!semua kemudahan ada kat sini..padang golf pon sangat cantik.
Kami memberanikan diri ke receptionist,kononnya nak survey harga bilik. Cuba teka berapa harga untuk standar room???

-
-
-
-
-

Room yang standard paling murah harganya RM880 semalam ye...erkkk kosnya hampir sama dengan percutian kami 3hari 2malam ke KK nih..heheheh



dalam keta sambung makan jagong


Oleh kerana masa masih ada lagi sebelum check-in kat airport, kami singgah lagi ke Philipines Market. Saje jalan2 last kopek carik survenier.

berdekatan ngan Philipines market ada kedai jual produk perikanan sejuk-beku. Memang khas untuk customer yang nak bawak balik ke Semenanjung or sape2 yang akan menempuh perjalanan yang lama dalam flight. Macam2 hasil perikanan ada dijual,siap packing untuk korang. Harganya oklah bole tahan.
Aku tak beli ape2 pon saje nak tengo harga.


Singgah pulak kat Pasar Basah berdekatan..aiyohhh murahnya harga seafood kat sini!!!rasa cam nak beli & bawak balik KL jek tapi tak konfiden pulak lepas ke tak naik flight.

sotong PAUL pon ade...heheheh


Selesai jalan2 area bandar KK, kami gerak mengahala ke airport untuk makan kat Tanjung Aru.

aim aku memang nak carik ABC buah nih. Alhamdulillah jumpa jugak. Tapi agak kecewa sebab ABC buah da habis (banyak buah da xde). Yang ada cuma ABC with ice cream.

Ada jugak buahnya tapi tak banyak sangat.


Selain tu, kami order makan jugak. Buat sekian kalinya merasa makan kat KK nih..


kailan ikan masin

sayap ayam yang digemari suamiku

kit chai

aku makan kuey tiaw goreng seafood

nasi ayam lemon..kawww lemonnya...

ada jugak jual jeruk buah & kerepek2...sempat jugak aku beli kerepek kat sini..murah okeh!!!


Kami terus menghala ke airport & tamatlah percutian kami di bumi Sabah. Moga kita ketemu lagi ye!!!

2 comments:

Leez M. Saaid said...

dulu akak selalu gak beli fresh seafood bawak balik KL. Beli kat pasar KK tu..pastu sampai airport re-pack kat tempat packing frozen food...ada kat situ. Kena bayar rm10 mcm tu ikut saiz. Kena hand carry lah. Sampai KL terus masuk freezer.Selalunya akak bawak balik udang yg besar2 tu.

che'Burn@che'Qis said...

oyeke kak..tak tahu pon bole re-pack kt situ..xpelah kalu ade rezki dtg sana,bolela bwk balik kl..

Post a Comment

Back to Top