Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
4

Sheperd's Pie (resipi ZZ)

Atas permintaan Cik Wai kita, meh aku sharekan resipi Sheperd's Pie dari Chef Ziana yang terbaik dari ladang!! Aku sendiri dah cuba resipi nih & ramai yg gemarkannya!! cewahh perasan tol..Sebenarnya resipi ni lagi sedap kalau ada sos. Jadinya aku buatla sos Blackpepper yg actually resipi mak aku untuk kuah chicken chop.
Nak buat sos blackpepper ni pon pakai kentang ngan carrot tau sbb nak bagi kuahnya pekat & manis.

Sheperd Pie versi ZZ

For isi dalam
- bawang putih 2 ulas ( hiris2)
- bawang besar 1 biji ( potong2)
- kentang 4 biji (potong dadu)
- carrot 1 batang (potong dadu)
- daging (cincang halus) (if malas.. pkai yg dh siap hancur tuh)
- garam
- sos tiram 2 sudu - aku taruk byk sket sbb lagi sodap!!
- lada hitam (tumbuk halus)

Cara-cara :
- tumiskan bawang putih and bawang besar..
- masukkan daging & masukkan air skit..
- masukkan carrot and kentang..
- masukkan lada hitam, sos tiram and garam
- biarkan sampai daging , kentang and carrot masak and empuk..
- kacau sampai kuah jadi pekat and tidak terlalu berkuah..
- just nice if kuah tuh basah2 skit jek..
- ok done..!!

For topping
- kentang (rebus) -mungkin dalam 4-5biji

Cara-cara:
- rebus kentang sampai empuk (i put garam skit mase rebus)
- toskan.. then lenyek2 kan kentang masa tgh panas2 tuh.. senang skit..
- kacau rata
- ok done..!!

Final before bakar..

- sapukan lebihan butter dkt dinding2 bekas nk bakar tuh
- masukkan isi daging yg dh masak tadi.. (half bekas)..rata2 kan..
- masukkan topping nya.. ratakan kentang dlm bekas tuh.. tutup isi daging tuh..
- bakaq dlm microwave (or oven) selama 15-20min.. depends on size bekas..
- DONE..!! lets hidang..!!

Selamat Mencuba..!! :)


ni sheperd's pie Chef ZZ

yg ni pulak aku yg buat..muahahah..letak cheese sbb tu pelik je rupenye!

ni pulak aku bawak g keje utk operator rasa..abes licin!!!sedap sgt katanya!
tocey2!! =p

Pasni aku rasa xnak letak cheese kt ataslah..apa kata kita cuba letak mozarella cheese atas isi dalam then baru coverkan ngan mashed potato tuh..mesti cheesenya cair didalam & bila angkat haruslahh bertali macam kat pizza hut tuh!!ye tak kawan2??hahahaha

4 comments:

Yan said...

Salam Qis,

nnt akak pun nak buat..anak no 2 suka western food.

sepul said...

likes.... mai sikit nak ghasa

Wahidah said...

terbaek la..tq qis..nanti kt sana wai try...:)

Syarliz M. Saaid said...

lazats...
ada permintaan...esok kena buat tau!!!

Post a Comment

Back to Top