Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
3

PART 1: KL-ALOR SETAR-HATYAI

muka kami yg frusstttt...


Selepas ketinggalan flight, kami berdua dok pening nak wat ape pasnihh..ada gak terfikir nak pegi Pulau Redang ke, Perhentian ke...tapi kalau gerak time tuh smpai malam pulak..konfem boat transfer takde..lagi satu kalau nak pegi pulau2 nih selalunya kena book dulu..kalau main redah je tapi xde penginapan payah jugak..last2 pegi Hatyai jolahhh..costnya pon xdelah mahal sgt..

Dalam kol 2pm kami sampai ke Stesen Bas Bukit Jalil, rupa2nya bas straight ke Hatyai cuma available pagi ngan malam je. So lepas termakan ngan kata-kata manis ulat-ulat bas kat sana, katanya naik je bas ke Alor Setar nnti dari sana bole naik teksi atau bas ke Hatyai. Aku pon tanpa fikir panjang setuju ajo..sebab malas nak tunggu lagi.


kami kelaparan sebab xmakan ape2 dari pagi..kol 4.30pm baru dpt makan(xde selera la konon,pastuh kebuluq)..hukhuk

Nak dijadikan cerita, sampai Alor Setar dalam kol 9pm. Survey bas ke Hatyai xde pon..isshhh camno nihh?? kalau ada pon naik teksi tp kna bayo rm60,mahal seyh!! depa cakap bas ke Hatyai akan masuk Alor Setar dalam kol 4-5pagi. Tu pon sebab nak drop passenger. Aduhhh..lama tuh nak menunggu..badan time tuh da kepenatan yg amat,rimas pon ade..Lepas makan kt Radix Chicken,kami decide nak tido kat motel berdekatan sementara nak tunggu kol 4pagi. Kebetulan byk je motel murah2 kt area Stesen Bas Alor Setar nihh.. Nasib baik Dikliy Motel ni bole ikot jam so kami amik bilik aircond lebih kurang 4-5jam dengan bayaran cuma rm20 ajo. Oklah tuh,at least dapat baring jap pastuh dapat mandi segarkan badan sebelum gerak balik ke Hatyai.






Border kt Bukit Kayu Hitam tu ditutup kol 12am smpai 6am. Sebab tuh bas akan gerak malam so bila sampai memang ngam2 je waktu border bukak. Kol 4pagi tuh mulalah kami menunggu bas ke Hatyai untuk tumpang. Setiap kali bas lalu,hubby yg akan tanya. Alhamdulillah tak lama lepas tu sampai bas KKKL yg memang nak ke Hatyai. Ape lagi kami pon tumpang lah. Tak ramai pon passenger dalam bas tu untuk ke Hatyai. Sepanjang perjalanan aku tido je..bas berhenti kt CTC Changloon. Kat sini ada money changer ngan kedai makan. Kira macam perhentian bas jugaklah. Sebelum turun, diorang akan collect passport sebab nak kena isi kad putih. Sempatlah kami tukar duit ngan bekfas kt sini. Memang ramai orang time2 nih especially orang Cina. Rasanya diorang sumer nak pi semayang kt temple2 yg ada kt Thailand tuh.

Sebelum ni masa g Hatyai kami tukar duit kat duty free je. Oleh kerana taktau yg kami akan stop kt sini,tu yang terus tukar duit kt CTC tuh..rupa2 nya kami rugi. Kat CTC ratenya RM100=980baht. Kat duty free pulak 985baht. Beza sikitla kat situ. Pastuh bila sampai Hatyai ratenya 988baht(ari minggu flat rate)!!cisss..rugi sungguhhh..pasni kalau nak pegi Hatyai tukarlah duit samada kt Duty Free tu atau kt Hatyai sendiri. Kena pandai2 survey for the best price ye!














ni kat Duty Free Shop


Alhamdulillah sampai jugak kami ke bumi Thailand. Bas akan berhenti depan kedai jualan tiket bas & tour agency. Dekat je ngan central attraction/tgh2 bandar. Kami beli terus tiket bas utk balik siap2 & kat situ juga diorang bole carikkan hotel ikut budget kita guna voucher. Kalau amik voucher from diorang harga hotel kurang sket berbanding kalau kita walk-in sendiri. So pasni carik je kedai ni untuk claim voucher hotel  ye!

Sebelum nih kami stay kat Indra Hotel which is very basic & agak lama hotelnya tapi harga satu malam rm50 je. Promoter agency tu dok promote Sakol Hotel. Katanya hotel baru & cantik. Kalau ikot brochure yang diorang bagi memang not badlahh..ratenya pon rm67 je. Bile survey lokasi hotel nih memang sangatlah strategic. Dekat je ngan Indra Hotel & yang paling penting dekat ngan kedai tour agency nih sebab balik nanti nak naik bas kt situ. Jalan kaki beberapa langkah je da sampai...hahahah..


di depan Sakol hotel

biliknya yg luasss...cuma katil ngan bantal agak keras.



sawadikappp...heheh


tp yg paling best kt hotel nihh..diorang guna sabun Lux ngan shampoo Sunsilk!!berbaloi beb!

sambung ke entri seterusnya.....


3 comments:

Mummy Zara Sofea said...

cam best je qis g hatyai nie....

Leez said...

Betul ke sabun Lux and syampoo rejoice tu...entah2 botol ajer kot...sekali kat dalam...hampehhh....huhuhuhu...

Anonymous said...

cam botol clorox je 2....

Post a Comment

Back to Top