Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
0

Amazing Japan Day 7:Sightseeing Hakone & HRC Yokohama


Tiba hari ketujuh kami di Jepun & hari ni kami berjalan berdua saje tanpa ditemani Taichi..So kami decide untuk pergi Hakone sebab dari hasil pembacaan kami, Hakone adalah tempat pelancongan yg menarik & ada Lake Ashi yg mebolehkan kita lihat view Mount Fuji dari jauh!


Seperti biasa, dari rumah Taichi..kami ke Shinagawa St naik Shinkansen Kodama untuk ke Odawara St.


Sampai je kat Odawara St, kami terus ke information counter untuk tanya pasal Hakone. Masa ni belum decide lagi samada nak amik Hakone Freepass atau tak.

Hakone, one of Japan’s most famous hot spring (onsen) areas and rich in unspoiled nature, is within easy travel distance of Tokyo. Hakone Freepass is a discount excursion ticket offering full coverage of the popular sightseeing destinations in Hakone. Hakone Freepass includes return transportation on Odakyu Line, a ticket allowing you to get on and off freely within a specified area, and discount admission to various attractions in the area. Valid for 2 or 3 days. With Hakone Freepass, you can also ride 7 types of transport in the area, such as the Hakone Tozan Line and the Hakone Ropeway, allowing you the freedom to thoroughly explore Hakone. Enjoy your trip to Hakone with the convenient and economical Hakone Freepass.

Total harga Hakone Freepass ni 3900Yen


Kami berkira2 nak amik Hakone Freepass ni sebab takut tak cukup masa. Nanti rugi pulak kan sbb tiket ni actually cover banyak tempat & valid untuk 2hari...tapi kalau pegi Lake Ashi je nanti boring pulak kan.
Since pekerja kat information counter tu cakap cukup je masa untuk cover semua include pegi Gotemba Premium Outlet so kami pon amik jelah.

Berkejaran kami naik bas sebab masa tu lagi 5minit je bas nak gerak..fuhhhhh..sempat lagi mat salleh yg keje kat tourist info tu kejar kitorg sbb nak bagi coupon discount untuk hot spring..alahai buat susah2 je nokkk..kami tak plan pon naik berendam kat hot spring..hehehe


Dari Odawara St, kami naik Hakone Tozan Bus straight ke Motohakone-Ko..perjalanan mengambil masa 40minit



Akhirnya kami sampai ke Lake Ashi ni yg terletak berdekatan dengan station Motohakone-Ko...disini juga port untuk amik Hakone Sighseeing Cruise or Pirate boat. Since pirate boat banyak ulang-alik, so kami jalan2 sekitar Lake Ashi dulu...suka sangat kawasan Hakone ni..sejukkkk je mcm kat Genting Highlands

nak sewa boat, kayuh boat itik pon bole..tapi mahal gak



hot spot sekitar sini ialah Hakone Jinja Shrine & Ancient Cedar Avenue





sepanjang perjalanan ke Hakone Jinja Shrine, kami lalu jalan ni dimana terletaknya Ancient Cedar Avenue...pokok cedar yang berusia berpuluh-puluh tahun ni sangatlahhh besarrrrr!!! Kawasan ni redup & sejuk sebab dilitupi dengan pokok2 yg besar gedabak ni..




kena menapak naik ke Hakone Jinja Shrine




nak dijadikan citer, masa ni DSLR kami buat hal pulak...tetiba tak bole auto focus. Dok adjust banyak kali dah..bila amik gambar je blur..tak bole langsung nk focus mesti blur..masa ni mood kitorang terus down giler2!!!

Dahler lense lagi satu tinggal kat Tokyo..rasa nak nangis pon ada tau! Punyalah cantik giler kat Hakone ni, kami takpat amik gambar dgn elok..hampehhh... 


kalau tak focus je gambar clear..tapi jauhlah kan




pirate boat sudah sampai....masa ni kebetulan pulak ada couple yg pakai Canon..so aku soh CB tanya, mana   tau silap adjust ke kan. Rupanya couple tu pon dari Malaysia gak..katanya lense yg problem sbb auto focus dah xleh detect..hukhukhuk



pirate boat lagi satu

blur jugak!


lagi blur!


laju giler boat ni...tapi best sangat!!!Perjalanan dari Motohakone ke Togendai ambil masa 40minit 

next kami sampai ke Togendai station, kat sini kami naik Hakone Ropeway untuk ke Owakudani



20minit je naik...pemandangan sangat cantik! Oleh kerana kami tengah frust pasal camera sampai lupa nak cari view Mount Fuji!!! Aduhaiiii...rasanya macam tak nampaklah sebab kabus tebal..




inilah dier Hakone Freepass



Masa on the way nak naik ropeway ni aku nampak ada pulak tempat untuk amik gambar..since tak ramai pon yg beratur, kami singgah sini jap..pakai camero phone aje..hikhik







dah nmpak volcanic area


Owakudani (大涌谷, Ōwakudani) is the area around a crater created during the last eruption of Mount Hakone some 3000 years ago. Today, much of the area is an active volcanic zone where sulfurous fumes, hot springs and hot rivers can be experienced. Additionally, Owakudani has good views of Mount Fuji on clear days.
A short walking trail (about ten minutes one way) leads from the ropeway station into the volcanic zone to a number of steam vents and bubbling pools. Here you can purchase eggs, cooked in the naturally hot water, whose shells are blackened by the sulfur and which are said to prolong one's life by seven years.


banyak souveniers Hello Kitty kat sini dengan black eggs!





memulakan pendakian naik ke puncak..berpeluh jugaklerr



kejap dah sampai 1050m above sea level...yeahhh...

Nampak asap2 tu?? ianya terhasil dari volcanic zone yg mengeluarkan stim panas & bau sulfur yg sangat kuat..lebih kuat dari di Tangkuban Perahu,Bandung. 


kat atas ni lah diorang jual black egg..sebijik 100Yen. Kami tak cuba pon..


mereka semua tengah kopek black egg..khasiatnya kalau selalu makan bole panjangkan umur! Wallahualam


Eskrem hitam pon ado!

Sebelum teruskan perjalanan, kami singgah makan kat sini dulu..mcm biasa kena beli thru vending machine..aiseymann Taichi takde..knalah kami pandai2 sebab tulisan Jepun..nasib baik order betul!hahaha

kami amik tempura udang dengan nasik 1000Yen=RM40 okehhh...pengsan!dah lapo punya pasal..bedal ajelah..air sejuk ajo free..

Kat Owakudani aku sempat grabbed set FM Hakone consist of Pirate cruise, bus & ropeway...i loikee!!!

sepatutnya kami teruskan perjalanan ke Gora naik cable car tapi ada kerosakan pulak, so terpaksa patah balik ke Togendai Station untuk amik bus ke Gotemba Station


tujuan kami ke Gotemba Station sebab ada shuttle bus free ke Gotemba Premium Outlets!

waktu ni dah lewat petang..kami harus cepat ke GPO sebelum tutup

sebelum tu nak citer pasal Hakone booklet ni, setiap station yg kami lalu akan ada stamp jugak tau & terdapat 6station di Hakone. Kalau korang amik Hakone Freepass ni mmg senang2 je dapat stamp. 

Kan aku mmg suka stamping bagai dari 1st day sampai Jepun kan...jadinya excitedlah biler ada hadiah menanti camni..stamp diorang plak sangat comel..character kartun Jepun mcm Doraemon, Sinyu, Giant etc..

Syarat untuk dapatkan mystery gift at least kena ada 4stamp dari setiap station. Jadi aku ngam2 dapat 4stamp & qualified untuk dapat gift seperti di atas! Okeyla kannn...berhasil jugakler usaha aku dari hobi stamping nih..kihkih


kawasan GPO ni sangatlah luas okeh!!!memang jauh berbezalah dengan JPO kat Johor tuhh..malangnya kami tak cukup masa untuk cover semua tempat

CB berkenan dengan sweater ni...mmg sangat murah!

Coach kat sini masih mahal bila dah convert ke RM



shopping jam Swatch kat sini...murah2 ye!

Ok, hari dah gelap & kami naik shuttle bus balik ke Gotemba Station. Kat situ ada train JR straight ke Sakuragicho Station dimana paling dekat dengan HRC Yokohama


Kami ke Yokohama ni untuk ke HRC Yokohama dimana yg terakhir kami jejak di Jepun!

masa ni dah hujan agak lebat gaklah..kami jalan kaki je dari Sakuragicho St ke HRC Yokohama ni

terletak di Queens Tower Building





Yeahhh...mission untuk conquer semua 6 HRC di Jepun berhasil!!!

Balik ke Sakuragicho Station untuk pulang ke Tokyo...Taichi dah menunggu kat rumah..kerisauan dier takut kami sesat sebab balik pon dah tengah malam..ngeh3x..

Last day tomorrow...1 more round to cover Tokyo City! 

Tungguuuuu....


0 comments:

Post a Comment

Back to Top