Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
2

Amazing Japan Day 6: Tokyo Disneyland


Salam Sabtu semua!! Nak sambung lagi cerita percutian kami ke Jepun bulan lepas...jangan boring ye kawan2..masih ada 2 lagi post yang akan menyusul pasni..Nasib baik 8 hari je kat Jepun,kalau sebulan! jenuh aku nak citer ekkk.. 

Seperti biasa setiap pagi especially weekdays keadaan di train station begitulah rupa seperti di atas..Kalau korang rasa tak nak bersesak camni janganlah naik train time rush hour..selalunya rush hour dari jam 7.30am-9.30am

Dari Hatanodai, kami naik train ke Shinagawa St, naik JR Yamanote line ke Tokyo St & naik lagi JR Keiyo/Musashino Line kt Maihama St

Kami xpatlah naik train mickey mouse sebab tu tak covered under JR pon..=(


Maihama Station memang betul2 terletak dekat je ngan Tokyo Disney Resort

Perjalanan dari Shinagawa St ke Tokyo Disney Resort cuma mengambil masa 35minit saja 

kami sudah sampai!!

cop passport dulu yehh..ngeh3x


haa tu train tingkap mickey mouse!

kami bernasib baik sebab Taichi bole dapat discount sebab beli dari kawan dier..
Harga sebenar Adult 1 hari = 6200Yen tapi kami dapat 4700Yen ajorr..


Disneyland sedang mengadakan tema Halloween, jadi diorang membenarkan pengunjung yg datang untuk dressed up as long as in disney characters. Memang best & sporting gilerr orang Jepun pakai macam2 costume!! Kami pon dah confuse mane satu pekerja Disneyland ngan pengunjung. Mana taknya, setiap celah  ada je jumpa snow white, mickey mouse, minnie mouse etc.. 


ni pekerja Disney kot sbb mmg menunggu je orang amik gambar ngan dier...hahahah







haaa..yg kat atas ni mmg pengunjung..dressed up abes kan diorang???cool!!



kebetulan ada pulak show tapi budak kecik sukalah kot..


Ada 6 tarikan dalam Disneyland ni antaranya: Westernland, Critter Country, Fantasyland, Toontown, Adventureland, Tomorrowland & World Bazaar

So kami pergi ke Westernland dulu untuk naik keretapi...tootooottttt...






kat sini juga kita bole redeem fast pass tau..ada 10 attractions kat sini bole guna. 1st come 1st serve ye..kami cuma sempat redeem big thunder mountain je..=(


Mickey mouse ice-cream!!

Menunggu parade yg akan start soon!!

Yeayyy tu diahhhh...mmg terbaiklah parade diorang nihh..so colourful & details!!















Next kami masuk It's a small world...since que tak panjang sangat..attraction yang lain mostly kena tunggu at least 1hour!! Hmmm..ingatkan weekdays tak ramai orang rupanyaaa punah harapan nak bersenang-lenang!!







Sepanjang dalam tu nampakler patung2 ni bergerak diiringi irama lagu 'Its a small world'
Mesti korang sumer tau kan lagu tu camner...lagu zaman kanak-kanak tu..





CB berkenan pulak ngan ekor tiger ni..beli jgn tak beli



Kami masuk Toontown pulak & beratur kat Roger Rabbit's Car Toon Spin. Kat sini pon lama gak beratur, ingatkan takdelah panjang sgt queue sekali masuk dlm rupanya melingkar2!!


dari belakang...CB kata dari depan failed..kehkehkeh

Its a small world dari luar

Kami naik pulak Tom Sawyer raft untuk ke Tom Sawyer Island kat Westernland...kira macam pulau terpencil

tak sempat kami nk berkayak lagipon panas terik!!


pestaim makan churros..yummy jugak

Next splash mountain pulak...oleh kerana namanya splash haruslah basahkan??? Aku ni sebolehnya nk elak basah jadi bila tiba nak turun aku cover muka ngan tuala HASILNYA seperti di atas!!!

Nampak tak aku yg tertutup tu??kahkahkah...yg lain maintain je siap peace lagi!


tak sempat masuk

jelajah didalam istana...ada kedai jugak rupanya


Adventureland- kami masuk dalam Pirates of Carribean

kat luar pirates of carribean shop ada show..best jugak diorang main..syiokk!!

singgah kedai makan tapi Taichi je beli...kami makan onigiri ngan sushi yg beli kat convenient store 


Di Tomorrowland, kami ke Captain EO dulu...punya excited ni sebab nak tengok Michael Jackson menari dalam 3D...sekaliiiiiiiii aku ketiduran dalam tu!! Bosan gilerrr...lagu pon tak kenal sangat membuatkan kitorang kebosanan dalam tu. Aku siap dengar orang berdengkur okeh!!



berdepan dengan Captain EO, ada Buzz Lightyear's Astro Blasters..nampak macam menarik nihhh


memang bestt masuk sini! naik kereta pastu main tembak2!!siap bole tengok score lagi!

beli air jap..comel vending machine ni


Donald duck!!!kawaiii!!

Toontown ni sesuai untuk anak2 kecil...ada roller coaster gak tau..kami bedal main jugak walaupun xdelah scary mane pon..huhuh


Chip & Dale's Toon Town

Ada lagi satu show malam tu tapi yg ni tertutup...tak semua boleh tengok tau..
Kena pi machine 'lottery'..scan tiket masuk & sape yg bertuah dapatla tiket...so kami berdua dapat!! Unfortunately, Taichi tak dapat sebab masa kami redeem, dier pi beli popcorn pulak..





Superb sangatttt show diorang!!!Terasa macam berada di fantasi je...mana taknyaaa snow white, cinderella, rapunzel sumer ada!!kehkehkeh

It's time for shopping!! Kami bergegas ke World Baazar untuk beli souveniers..unfortunatley FM xde!!Kalau ada pon, terselit pulak gambar binatang pink tuhh...aiseyyymannn


Acara pada malam hari yang tak bole dilepaskan is Electrical Parade!!









Okeylahh nice jugak sebagai penutup buat kami yg taktau lagi bila bole datang lagi..hukhuk
Most probably datang bila dah ada anak kot, insyaAllah...



banyak sebenarnya lagi tempat yg kami tak sempat masuk..most of it sebab terlalu panjang beratur..xpelah insyaAllah lain kali...but we had so much fun here!!

minum air susu pisang ni...ohhh sedappp!!teringat pulak susu pisang yg dikatakan sedap kat Korea..
bilalah dapat ke Korea pulak ekkkk

on the way back, kami nk singgah ke HRC Roponggi..

Roponggi ni boleh dikatakan macam Bukit Bintang kat Malaysia sebab banyak sangat orang luar kat sini..even kat club pon bonzer negro u olss..kedai makan international pon banyak..

Sepanjang jalan ada je orang kulit hitam...



singgah minum air & beli glass sekali...



berbelanja di HRC Ropponggi

sempat singgah Don Quijote berdekatan untuk beli barang sket...nasib baik kat sini ada jual t-shirt i love japan..beli untuk kak ipar sbb dier kirim..kat tempat lain sangat mahal!

nampak tak kedai sushi bawah Gaspanic club tu? tak ingat dah apa nama tapi ini kepunyaan Lagy Gaga okehhhh..jangan main2 nokkkk... Lady Gaga makan sushi tawww...

oleh kerana aku berbelanja sakan kat HRC Roponggi tu, staff dier siap bagi t-shirt ni FREE!!!terkejut aku bila dier bagi..sebab tempat lain at least dapat kipas or buttons jek tapi ni dapat t-shirt! Happy okehhh!

OK, itu jelah cerita pasal kami berliburan di Tokyo Disneyland..NEXT!



2 comments:

Zie Noorzail said...

Salam perkenalan

Seronoknya baca pengalaman u olss kat Disneyland ni...happy...happy..happy! BTW, cer share cam mana bole dpt rega tiket Disneyland yg begitu murah berbanding harga normal? KZ ..ni Insya Alllah akn menjejakkan kaki ke Jepun bulan Oct 14 ni nanti...dan Disneyland merupakan salah satu tempat wajib singgah, gitew.
T.kasih

che'Burn@che'Qis said...

salam Zie,

kawan Jepun kami beli dari kawan dier yg bekerja kat Disneyland kot...kami pon tak brapa pasti...tau2 dier ckp dah beli tiket dgn harga diskaun..

Post a Comment

Back to Top