Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
7

Shopping at Bandung+Jakarta Day 3 & last day-Tanah Abang, Hard Rock, FO Jln Dago


Sambung balik citer jalan-jalan Bandung..hari ketiga kami semua decide nak pegi Jakarta. 1st time pegi nih,tu yg excited. Siap2 awal2 pagi lepas breakfast, kami terus gerak ke Jakarta. Tujuan utama ke sana nak ke HRC Jakarta & shopping kat Tanah Abang. Pak Tono bawak kami ke Tanah Abang dulu..

First impression, Tanah Abang ni sangattlahhh besar!Memang bole sesat sbb tak familiar. So kalu pegi berkumpulan tuh adalah lebih baik jalan sama2 ye. Barang2 yg dijual memang up to date dari Pasar Baru cumanya peniaga kat sana mmg susah sket nak bagi diskaun bila nak tawar-menawar nih..mungkin pada diorang ramai lagi customer lain kot...ada jugak aku saje je test tanya harga, bila tau kami org Malaysia jek terus naik harga! Memang bolayanlah kalu camtuh..

Tak banyak sangat pon borong kt Tanah Abang nih..dapat jugaklah sehelai lagi jubah then carik souvenier untuk famili. Yang aku perasan jubah2 kat sana sangatlah murah, dalam online jual RM150-RM180 kat sana RM50 da bole dapat..hmmmm...kena pandai carik & menawarlah yek..


kami sampai lebih kurang kol 11 pagi & dah set akan shopping kat sini sampai kol 2 jek sbb takut macet & nak cepat balik Bandung..banyak lagi FO lom sempat terjah lagi nihh...




cantikkan jubah2 nih...tapi aku xbeli pon style camnih..sbb jarang pakailahh..


singgah makan kat food court atas sekali..as usual amik set meal camnih jelah..kali nih aku nak cuba makan ikan gurame..sedap gak! kalu amik set camni, aku lebih prefer amik bakar instead of goreng..sebabnya bakar lebih manis & disertakan sekali dengan kicap..barulah berselera sket makan tuh..yang lain amik set ayam goreng..


Pak tono xjoin pon kami bershopping, dier lebih prefer tidur kat dalam van sambil tunggu kami. So teringat kat dier, kami pon belikan jugaklah makanan. Sambil menunggu kami nak abeskan shopping, bole jugak dier makan.


ni pulak namanya SURABI...aku sebenarnya teringin nak makan pisang keju tapi xde pulak kat food court..cuma ada jual kt tepi2 jalan jek..nampak pulak ada warung jual surabi nih so try jelah..ramuannya tepung beras pastu letak coklat rice & pisang diatasnya..last sekali baru tabur cheese parut..sedap tau u olls..



Lastly we went to Hard Rock Cafe Jakarta. Rupanya HRC diorang dalam shopping complex. Lepas dah selesai shopping, kami terus gerak balik ke Bandung.







Sampai Bandung dalam kol 7mlm...Pak Tono terus bawak kami ke Rumah Mode. Makin meriah aku tengok Rumah Mode nih. Orang Malaysia memang suka shopping kat sini. Barang2 kat sini memang best berbanding FO yang lain.






Lepas tu kami terus ke FO Jalan Dago...first time aku pegi FO Jalan Dago...mmg banyak FO kat sini tapi bila dah malam suasana macam muram jek, tak ramai orang...barang pon kurang menarik...just survey2 jelahh..

kat penghujung Jalan Dago ada pizza hut...so decide makan kat situ jelah..ajak supir makan sekali tapi dia xnak sbb katanya tak biasa makan makanan cenggini.. 


me & Sheila


Wan & hubby


blackpepper chicken yg sangatlah terasa blackpeppernya! pedassss..

chicken teriyaki

Hari terakhir kami di Bandung..sempat lagi singgah ke Pasar Baru. Flight kami kol 12tengahari so ada masa lagi untuk jalan2. Lepas beli brownies kat Kartika Sari (sebelah hotel jek), Pak Iwan bawak kami ke Amanda brownies sbb aku nak beli brownies bakar. Then baru ke Pasar Baru..masa kami sampai Pasar Baru kol 8.30pagi...banyak lagi kedai belum bukak..so lepas jalan2 lebih kurang kol 10pagi terus balik ke hotel & siap2 utk ke airport. Pekerja Pak Iwan hantarkan kami ke airport. Bayar dier 50ribu rupiah je. 

inilah dier hotel unik, penginapan kami sepanjang di Bandung




Amanda brownies


Kartika Sari




Alhamdulillah luggage kami cukup2 jek 31kg...excess 1kg tu dapat diskaun..huhuh..percutian kali ni memang syiokk! hopefully ada lagi peluang ke bandung lagi tahun2 depan..hehehhe..

7 comments:

@xiM said...

jom jom kita jadikan Jakarta dan Bandung acara tahunan kita..hehehe

Hard Rock Cafe tu memang susah nak cari..thrilled sket..heheee

ole ole untuk aku ada tak??heheee

azian said...

hai...
salam kenal..
sy pun nak ke bandung jugak bulan depan...
nak tanya laa...hotel unik tu ok tak???
1 mlm berapa ek???
tq...

che'Burn@che'Qis said...

@xiM - terbaek beb kalao buat acara tahunan! ok, ape kate ko buat proposal paper..hehe sbb nk pegi ni mau bape family nih..ngan yg bujang2 lg..hihi

che'Burn@che'Qis said...

Puan Azian - Sesungguhnya, Hotel Unik adalah hotel 2 bintang yg ok. rate x hingat la..less than rm100 kalao x silap. btw, u can view their website at www.hotelunikbandung.com @ go to their fesbuk. carik hotel unik bandung. ade punye..cumanya, hotel tuh xde lif. so kalao Puan dpt bilik kat tingkat 3, mmg eksercise lah! hehe

kemang~ said...

huiyo..best ;p x sabar nak pegi jun nanti.. cgk-bdo-surabaya-jogja :) btw sy pon travelholic hihihi..slm kenal yer ;p

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Anonymous said...

asslamualaikum

nak tanya ok ke duk kat hotel unik.. selesa tak..

Post a Comment

Back to Top