Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com

Day 4- Shanghai



Lepas breakfast, kami dibawa ke kedai herba ubat-ubatan China. Ubat dari China ni terkenal jugak dengan kesahihan&keberkesanannya. Semua ubat diorang dibuat daripada herba terpilih. Kami diberi penjelasan pasal jenis-jenis ubat yang boleh mengubati pelbagai penyakit. Sambil2 tuh kaki masing2 kena rendam ngan air panas. Airnya kaler hitam tp xsure plak ubat ape yg dier bubuh dlm air tu. Syokk tuhhh..time sejuk2 kena rendam ngan air panas..layannn.

Lepas abes berendam, kaki kitorang diurut plak. Urutan diorang xberapa kaw,agak lembik sket.Geli pon ader..huhuhu. Diorang ade jugak bagi chance pada sapa2 yang nk buat bekam angin. At the same time, ada doktor pakar yg bole check penyakit kita melalui denyutan nadi. Hmmm..biasela masing2 mesti ade penyakit punye. Pastuh diorang akan suruh kita beli ubat diorang. Selalunya untuk kesan yg lebih efektif, kena beli stok untuk 2 bln. Itu pon mahal jugakla..Jadi aku xbli ape2 pon walaupon kna tarik ngan pekerja diorang soh bli gak.

 







Abes je sesi kat kedai ubat nih..kitorang terus ke restoran muslim yg terletak di Zhejiang Rd untuk makan tengahari. Kedai nih kecik je tp ramai juga customer. Yang penting makanannya menepati citarasa kami.

 







Korang perasan tak ape yg kitorang nampak kt kedai tuh??? Gambar Masjid Shah Alam terpampang kat situ. Besar gak kan & yang penting di China.huhuhu. Okeyy mari makan!!





Perjalanan diteruskan ke masjid berdekatan untuk solat. Nama masjid nih, Xiaotaoyuan Mosque. Macam kt Malaysia gak,selalunya ahli2 berjemaah terdiri daripada golongan tua-tua.  







Selesai solat, time for shopping!!! Kami dibawa ke Chang Hua market terletak kat Bailin Road. Kat sini barulah nampak barang2 souvenier yang sesuai untuk dibawa balik. Macam2 ada jual kt sini baju,souvenier,alas meja,cadar even handphone pon ada! Kedainya kecik2 je & yg penting mestilah pandai tawar. 

 





Ni lah Mike yang jual handphone kat kitorang. Lepas tawar untuk i-phone, lastly dapat gak 330 yuan = RM165.huhuh murah kannn..siap dapat cover ngan memory card lagi. Kat sini tak banyak amik gambala sebab busy shopping. Lagi satu orang2 kt sini agak kasar jugak, kalu nak bargain tuh make sure belila kalu tak dengarla bebelan diorang yg xsudah tuhh..

 





Next stop ke restoran untuk makan malam, restoran yg sama sebelumnya kitorang pegi yg dekat ngan Nanjing Road tuh. Abes makan acara waktu malam naik cruise!! Actually naik cruise ni tak termasuk pon dalam pakej tp sbb aktiviti malam mmg xde & Cindy pon suggest kitorang naik cruise ni sebab suasana malam kat Shanghai sangat happening ngan lampu2nya. Nak naik cruise kena bayaran 120 yuan= RM60 sorang. Actually harga tiket 100 yuan je, mungkin yg lebih tuh untuk tips kot.

 







Da sampai tingkat paling atas sekali da mula rasenye kesejukan. Kapal nih bawak laju gak, roung sepanjang river nih lebih kurang sejam.











Sangat cantik pemandangan kt Shanghai bila waktu malam. Memang tak rugila naik cruise nihh..























Tak tahan sejuk, kitorang pon turun ke bawah temankan atuk. Kebetulan tak lama lepas tuh ada pulak pertunjukan silap mata. Bolela untuk hiburan dalam kapal nih..huhuh







Banyak gak gamba masa naik cruise nih..huhuhuh..okay lepas abes naik cruise masing2 dah penat & semuanya balik ke hotel untuk berehat. End of day 1 in Shanghai.

1 comments:

Lily.Lulu said...

tgk gambar2 burn sumenya aksi over tau !! posing x hengattttt :P

Post a Comment

Back to Top