Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
5

Day 2: HANGZHOU-SUZHOU

Hari kedua masih di Hangzhou, dlm kol 7.30 pg breakfast di hotel je..mmg xbyk choicela sbb makanan yg bergoreng xberani nak makan..jadi kitorg makan roti & buah ajo..bolela utk isi perut..sape yg bawak bekal megi etc diorang prefer makan dibilik dlu.semua berkumpul dilobby dlm kol 8.30pg dan terus check out sbb petang tu kitorg pegi Suzhou pulak..

Untuk pengetahuan semua,mungkin di Malaysia xselalula tp kalau di China pihak hotel akan check satu-persatu barang eg towel/hair dryer/minuman etc dlm bilik..kalau kurang customer kna bayala.Kalau misalnya barang kita tertinggal pon diorg akan bgtau..bagus jugakkan??





Mase ni mmmg da start sejukk gilerr!!



Tuah yg comel kna keliling sbb nak pakaikan bj tebal2 sket..




Lepas settle semua urusan kt hotel,kami pon gerak terus ke ladang teh Mei Jiawu Village..masa ni da hujan renyai2 bertambah sejukklaa kitorang..Cindy bagi penerangan sikit2 pasal village nih..






Kat village nih, orang pompuan kerjanya petik daun teh manakala orang laki2 plak kerjanya goreng teh.Sebab nak petik daun teh kena ada kesabaran yg tinggi bukan main petik je ye..Nak goreng teh ni sesuaila ngan orang lelaki sbb org lelaki tangan kasar dan kuat.Macam gamba kt atas,pakcik tu ngah goreng teh dengan minyak dari biji teh jugak..Kalau tak silap digoreng selama 2-3 jam smpai daun tehnya agak rangup.

Kemudian kami dibawa ke sebuah bilik untuk demonstrasi acara minum teh. Kami semua dapat sorang satu cawan teh. Rasenye biasela tawar tapi berkhasiat..Mula2 diorg isi sikit je pastuh mase tuang teh untuk penuhkan cawan tuh mestila 3x tuang sbg tanda ucapan selamat datang..konon2 cam wat teh tarikla.Yg ni cuma xde buih je..huhuh..

Teh ni panasnye mesti dlm lingkungan 80-90darjah celsius je ekk sbb takut nanti kalau terlebih panas khasiatnye akan berkurangan. Orang Hangzhou panggil 'makan teh' tau bukan 'minum teh'..jadi mari kita MAKAN TEH!!!


 


3x tuang tanda ucap selamat datang





mari makan teh!!jgn lupe makan sekali daunnye ye!!




Gamba kt atas demonstrasi kesahihan khasiat yg ada pada 'Dragon Well Green Tea' nihh..Mula2 dier masukkan beras dgn air panas. Biarkan sekejap pastuh dier masukkan sejenis bahan kimia iodin kot..iodin ni represents makanan2 yg kita makan mcm lemak,gula,protein etc..Hasilnya beras tadi jadi hitam menunjukkan makanan yg kita makan tuh akan jadi tepu dlm badan kita. Tu yg bole menyebabkan banyak penyakit & masalah kegemukan. Kemudian dier ambil minuman salah satu drpd kitorang & tuangkan dlm air hitam tuh..Subhanallah dalam masa beberapa saat je air yg hitam tuh tiba2 bertukar jadi jernih.. Incredible!!Maknanya dengan minum air teh hijau nih,insyaAllah bole mencuci kekotoran yang ada dalam organ dalaman kita. Sebab tula orang China ni umurnya panjang sebab diorang amalkan minum teh hijau.

Selain untuk menjaga kesihatan, teh hijau ni bole juga untuk mencegah sembelit. Tapi jangan makan sisa teh yang hitam macam dlm uncang teh tau sbb nanti kena sembelit plak!! Khasiat pada segelas teh hijau ni bersamaan dgn 3 biji epal.




Teh2 kat sini ada macam2 jenis & harga. Type AA,A,B & ke bawah..Type AA yang paling mahal sebab qualitynya paling bagus & daunnya paling hijau sekali harganya 400yuan=RM200 sebotol. Kira kalau beli kt sini harganya masih murah lagi & teh tuh diorang pack terus depan kita. Satu botol tuh memang diorang penuhkan betol2,rasenye dlm 1.5kg..Kalu beli diluar, mungkin quality & quantitynya juga kurang jadi berhati2 ketika membeli. Kami beli jugala teh nih sebotol,untuk setiap 2botol free satu botol yg kecik.


  

 

Bantal teh pon ada jual..kt sini macam2 ada barang yg berasaskan teh contoh gula2,jeruk etc.
Tapi oleh kerana kami da beli teh yang harganya RM200..jadi xbli ape2 lagila..hahahah..

 




Lepas abis acara kat ladang teh ni dalam kol 11.30pg kitorang terus berangkat ke West Lake. Perjalanan ke sana ambil mase lebih kurang 15 minit je pelabuhan. West lake ni memang famous ngan keindahan tasik dan taman2 sekitarnya. Memang sangat cantikk!!! Kitorang naik cruise yg ambil mase 20 minit untuk menikmati keindahan tasik di sekitar lake nih. Walaupun kabus tebal & hujan renyai2 tapi maha indahnya ciptaan tuhan. Kata Cindy, West lake ni jadi tumpuan untuk bergambar bagi orang2 yang baru kawen. Enjoy the pics!!

 

 

 









Tuah ngan mamanya




Leka Tuah tgk Pakcu main tiup2



Dalm lebih kurang kol 1.30pm kitorang terus gi restoran halal namanya Tong Lai Shun Restaurant utk makan tengahari. Kelaparan sungguh masa tuh,yelah makan roti ngan buah je mase breakfast. Masing2 lepas makan terus sembahyang kt restoran tu je sebab kawasan tuh xde masjid yg terdekat.




  


Pelik lauk kat atas nih, diorang serve cili hijau masak ngan tiram.huhuh..sedap gak tau tp pedas sketla!!bolela cuba bila balik Malaysia.

 



Abes makan & sembahyang, kami berangkat ke kedai jed plak. Masuk2 je wahhh harga sangat mahal okehh..siap ader sign FIXED PRICE,NO BARGAIN..sebelum tgk2 barang yg dijual,kami dibawa ke satu bilik. Pekerja kt situ ada yang pandai berbahasa indonesia juga tp tak berapa fasihla. Dier cakap boss diorang orang Malaysia so diorang terus panggil boss masuk ke bilik. Memang betolla!! Bossnye asal dari Penang & menetap di China da hampir 4 tahun. Dier soh kitorang panggil Ah Tan je. Katanya kedai ni antara yang paling murah sebab diorang jual harga wholesale. Banyak kedai2 lain amik stock dari Ah Tan & jual dgn harga yang lebih tinggi. Selain dier cerita pasal kedai, Ah Tan ader gak bg tips2 berguna utk survive sepanjang kt China. Antaranya, kalu nak mandi tuh elakkan pakai sabun sebab cuaca sejuk bole jadi kulit gatal.

 

Ni lah Ah Tan




Tak banyak gamba dapat amik sbb Ah Tan xbagi..hukhuk..Oleh kerana kami ni orang Malaysia,Ah Tan dengan baik hati bagi kitorang diskaun kaw kaw punye!!!More than 50% diskaun pon ada!!Apalagi borong!!!Terkejut gakla pekerja2 dier sbb Ah Tan bagi harga murah..Bayangkan utk sebentuk cincin dari harga 13,600 yuan dier bagi 3,600 yuan je lebih kurang RM1800 duit kita. Tapi cincin tuh xdapekla nak beli sbb budget xde. Destinasi bajetla katakan.hahah..So beli mana yang termampu jelah..

Lepas abes shopping sumer, kitorang pon berangkat ke Suzhou. Masa tu da kol 5pm. Perjalanan ambil masa dalam 2 setengah jam jugakla. Sampai Suzhou kol 7.45pm, terus gi dinner kt Beijiang Restaurant..Cindy cakap ada sesetengah restoran muslim kt China,ada jugak yang serve arak..jadi kat restoran nih pon nampak jugakla stok2 air arak diorang..decoration kt kedai nih menarik jugak!Macam combination of Chinese + Middle East. huhuhu.. 


 





 



Lepas da kenyang,kitorang gerak ke hotel plak. Namanya Green Tea Inn Hotel terletak kat Suzhou Heshan Road. Malam tuh xde ape aktiviti just rest kt hotel je sbb cuaca agak sejuk kt luar.






Gamba kt atas adalah barang2 yang kitorang shopping untuk hari kedua. Nampak xbyk sbb harganya agak mahal.huhuhuh..OK,time to rest!! Next entry, SUZHOU...

5 comments:

Leez said...

Bila baca entry ni...teringat pulak masa gi beijing dulu...lebih kurang aje schedule nya...

Best...best....

Lily.Lulu said...

besh besh ..
InsyaAllah 1 day akan pergi
nak ke beijing !!
:D

che'Burn@che'Qis said...

jom kite ramai ke beijing!!!

happy_lala said...

leh tanya tak hangzhou ada banyak tempat makan halal tak?
sebab maybe saya akan pergi belajar kat sana..

happy_lala said...

leh tanya tak hangzhou ada banyak tempat makan halal tak?
sebab maybe saya akan pergi belajar kat sana..

Post a Comment

Back to Top