Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com

Sakit Gigi,stressss!!!


Lately aku mengalami sakit gigi yg teramat sangat!!Pada sapa yg penah rasa mesti tau camna rasa sakitnya tuh..nak tido susah..nk makan payah (aku bedal jek..heheh)..rasa cam nak nangis..mood hilang..macam2 lagilahh!!

Aku dah pegi jumpa doc sbb gusi aku semakin membengkak & sakit. Doc cakap mungkin psl kedudukan gigi bongsu aku yg belah kiri ni lari jauh sampai ke pipi. So bila dah lari, nak gosok gigi pon payah..Infection mungkin berlaku disitu. Jadinya solution yg disuggest oleh doctor ialah cabut jelah gigi aku tuh. Sebab kalau tak cabut, alamatnya penyakit ni akan berulang lagi..paling lambat setiap 3 bulan...ohh tidakk aku tak sanggup..terasa macam muka dah senget sebelah dah nih..



Oh ya...bila tanya brapa cost rawatan utk cabut gigi, klinik swasta =RM500++ tapi kalu wat ngan klinik kerajaan mungkin RM1-RM50 ajo..jadi mana satu pilihan anda??hehehe

Sekarang ni gusi aku still bengkak jadinya xbole nk cabot lagi..actually sebelum ni penah jadi camni tak silap aku 3-4bln lepas & aku terus pi klinik kerajaan tp doctor cakap gigi aku xdelah teruk sgt smpai mkn daging..ehh yeke??abes tuh apsal sakit gilerrr nihh?? wallahualam..nk kena pi lg skali utk wat confirmation.


Sakit gigi menyeksakan. Berikut terdapat beberapa petua yang boleh diamalkan untuk merawat sakit gigi:

1) Campurkan sedikit cuka dalam segelas air suam. Gunakan air ini untuk berkumur. Amalkan tiga kali sehari sehingga rasa sakit hilang.

2) Kunyah sedikit kapur sirih pada gigi yang sakit sehingga lumat. Amalkan sehingga rasa sakit gigi hilang.

3) Makan buah belimbing buluh bersama sedikit garam.

4) Gigit 3 kuntum bunga cengkih pada gigi yang sakit. Jika gigi berlubang, tumbuk bunga cengkih dan isikan ke dalam lubang gigi dan tutup dengan kapas.

5) Untuk gigi berlubang, ambil getah pada tampuk buah betik muda dan sapukan pada gigi yang sakit dengan putik kapas.

6) Untuk gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi.

7) Sapukan getah pokok kemboja pada gigi yang sakit.

1 comments:

zuyyin zulaikha said...

akak, saya nak tahu pasal pakej and agent yang elephant trekking kat krabi tu boleh?
ekceli dah hntr komen kat entry elephant trekking krabi tu..hikhik

Post a Comment

Back to Top