Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com

Shopping at Bandung Day 1

Salam bersiaran semua!!!Maaflah blog ni kembali bersawang sbb mood utk update agak kemalasan sedikit..lagipon lately banyak sangat issue kat tempat kerja...banyak sebenarnya cerita2 menarik nak dikongsikan tapi xde masa...i will try my best to update regularly yeh!by the way, kami berdua baru je balik bercuti ke Bandung, Indonesia. Ni 2nd visit kami ke sana, sebelum nih pegi tahun 2008 masa beli brg2 kawen. Our kad kawen pon tempah kat sana...This time,pergi ke sana handcarry jek, tak payah bawak baju byk2 sbb kat sana nak shopping kann..exchange rate masa ni still murah RM340= 1juta rupiah..



Our flight pagi last friday QZ7692 kol 9.40am naik AA, tapi delay smpai kol 11am sbb ada technical issues. Hnagin je satu badan sbb mengurangkan masa kami nk bershopping.Kami ke sana 4hari 3malam je. Hari pertama, kami tak amik pon supir sbb saje nak cuba jalan2 sendiri naik teksi & angkutan kota. Sampai je sana terus survey harga teksi. Mula2 ingat kan nak amik teksi blue bird sebab katanya lebih murah tp xde pulak. So amik jelah ape2 teksi terus ke hotel penginapan, rate lebih kurang RM11. Hotel Unik terletak kat Jalan Hj Akbar, Kebun Kawong. Sangat dekat dengan kedai Kartika Sari & even gudangnya berdepan aje ngan hotel.





Sampai hotel kami terus check-in dengan rate yg lebih murah sbb guna nama supir, Iwan Setiawan. Kami dpt diskaun rate 250ribu rupiah (RM85) utk weekdays & 300ribu rupiah (RM102) utk weekend standard room. Rate biasa 278ribu weekdays & 320ribu weekend.

Alhamdulillah, bilik kami molek2 aje..walaupun mula2 tuh mulut pok-pek jugak sbb hotel nih xde lift (bilik tingkat 3) pastu masuk2 je lantai licin yg amat!diorang baru lepas mop rupenya. Hummphh! Da tinggal barang sumer, kami dpt panggilan yg pak Iwan ada kt bawah. So jumpa dia jap nak bincang rencana utk esok. Pak Iwan bawak sekali supir yang sepatutnya bawak kami keesokan harinya, namanya Pak Tono. Diorang offer bawak kami ke Pasar Baru FOC sbb kebetulan diorg pon nak ke sana. Hehehe..rejeki..

Take note tempat2 yg harus dituju kalau ke Bandung: Pasar Baru, FO Outlet, Tangkuban Perahu, Kolam Air Panas & macam2 lagi..kat Bandung nih, specialtynya is banyakkkk sgt Factory Outlet yg murah2 walaupun brand mahal2 belaka...katanya barang reject, tapi qualitynya masih bagus dech!

Apa itu FO@ Factory Outlet?

These shops used to be called sisa export and are now often called asli-palsu (or real fakes) by Indonesians. In actuality they are factory outlets, which offer overruns and seconds on export garments at bargain prices. The foreign store and foreign currency price tag often is still on the item ... i.e., US$ 65 ... with the Rp price next to it ... Rp 45,000 (US$4.50). The shops carry both Grade A (best quality overruns) and Grade B (seconds with something wrong with them so they didn't pass quality inspection by the buyer). Some also carry factory rejects ... but they wouldn't broadcast that fact! Depending on the agreements between buyers/factories and factory outlets, the items are often put up for sale 3-6 months after they go on the market for full price elsewhere. Don't be surprised if you see 'Made in Korea' or 'Made in Thailand' (to name a few) tags on the clothes too as many of the shops buy from agents who represents factories in these countries. Or, they are really made in Indonesia and mis-labeled on purpose ... ! Local production for the local market is offered in the shops as well ... with very different quality. Buyer beware ... because some of the stores also sell fakes along with the factory seconds. Pasar Baru is also a good place to shop for Batik, Kebaya, Textiles, Ole-ole at a really cheap price compared to Jalan TAR. Its almost 10 times bigger than Jalan TAR.

There are like 30 FO (Factory Outlets) in Bandung, and we did not have the time nor energy to go all this FO. Penat beb…..most of the brands that they carry are Abercrombie & Fitch, Future.now, Eddie Bauer, MAG, Nautica, Fendi, Elle, Hugo Boss, DKNY, Espirit, Calvin Klein, Armani, Crocodile, Balley Apostrophe, Alfred Dunhill, Nike, Reebok, Limited, The Gap, Banana Republic, Guess, Tommy Hilfiger, Polo, Adidas, Puma, Ann Taylor, D&G, BCBG, J. Crew, Allure, Bennetton, Cerruti 1881, Victoria's Secret, NY & Company, Sag Harbor, Old Navy, Ocean Pacific, Roxy, Hush Puppy, Versache, Table Eight, Cherokee, Express, Karen Scott and Sears and Mervyn's brands.

Sampai Pasar Baru, Pak Iwan terus ke tingkat 6. Tingkat 6 ni area Food Court. Oleh kerana kami pon dah lapar & haus, teruslah pi makan dulu sblom nk bershopping sakan.


wat iklan teh botol jappp...feveret minuman aku kalu ke Indon..


usually makanan diorang macam kt atas, pakej skali timun,ayam,tahu dsb. Pilih saja mau bakar atau goreng. Harga sepakej 10ribu-15ribu rupiah dalam RM3 ajo..

hubby minum jus alpokat (avocado & coklat)

hubby da cakap awal2 yg dier nak tempah suit..so lepas survey kedai ke kedai, dapatlah harga 800ribu rupiah utk sepasang coat & seluar panjang skali (xsmpai RM300 pon). Siap besoknya. Cepat kann!!

kononnya nak carik kain ela tp aku nih dah rambang mata nk beli mana satu...last2 amik sepasang jek..

sarung bantal ni comelkan??kami beli gak siap skali ngan bantalnya..sebab sarung bantal ni custom made, sizenya agak besar & panjang.

Banyak lagi barang aku beli kat Pasar Baru ni, walaupun baru hari pertama tapi kita skip je jalan2 luar pasar baru pulak.

sepanjang jalan byk aku nampak orang jual eskrem durian nih..so nak cubalah satu harganya 6ribu rupiah RM2 aje...dalamnya ada eskrem perisa durian,durian seulas,pulut hitam ngan ditabur dgn coklat rice.
ermmm...rasenya agak pelik sket, kalu nak try make sure jgn letak pulut hitam tuh sbb rasenya masam sket.

gigih abang nih jual goreng pisang angkut kat bahu je...kt Malaysia mane ada camnih..

banyak org skaf tudung kt tepi jalan...yg toncet mcm aku pkai pon ade...ada beli 2 yg siap ada awning, tapi agak kelakar bila aku pakai..nasib baik murah aje..hehe

keadaan bandar Bandung dlm keadaan macet

hepi giler tgk banyakkkk DVD Korea jual kat sana. Sekeping RM2 aje okehh..kalu korang nak carik DVD, pastikan ke Kota Kembang atau berhampiran dgn Plaza Parahyangan..DVD kat sana sangatlah banyak & murah2!!!

Untuk makan malam, kami ke Pizza hut pulak, ramai kawan2 cakap Pizza Hut kt Indonesia best lagi dr Malaysia.


ternyata pizza hut diorang mmg best gilakk sbb banyak varieties..aku suka chicken/mushroom soup diorang sbb siap bagi roti keras kecik2 tuh. Spaghetti memang mantoppp..

berhampiran je dengan Matahari Mall, ada Pasar Malam ala2 petaling street, kebanyakkannya diorang jual kasut & handbag. Dapatlah grab sepasang kasut keje RM17.

Ok atas nih DVD yg sempat kitorang grab..ingatkan nak beli series GLEE tp since Lily ada download nanti aje kami download dari Lily..kebanyakkannya DVD citer Korealah ye..heheh (subtitle indonlah,hentamm)

till see ya in next entry!!!

p/s: oh by the way, sape2 yg bercadang nk ke Bandung, bole kontek supir nih Iwan Setiawan (fb)
Rate seperti dibawah:

SETIAWANTRANS TOUR AGENT
(TRAVEL AGENT PAKAGE PELANCONGAN)

Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta
Transport Pakage (All In) : Car Rental/Driver(Supir)/Petrol/Tol/Parking

Car : Avp Suzuki @ Toyota Avanza – 6 siter
Bandung City = Rp400 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp550 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung (Puncak) = Rp700 ribu/perday (12 – 13 hour)

Car : Toyota Innova – 7 siter
Bandung City = Rp500 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp600 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung (Puncak) = Rp800 ribu/perday (12 – 13 hour)

Car : Kia Pregio – 10 siter
Bandung City = Rp650 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp750 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung (Puncak) = Rp850 ribu/perday (12 – 13 hour)

Car : Isuzu ELP (Coster) – 13 siter
Bandung City = Rp750 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp800 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung (Puncak) = Rp900 ribu/perday (12 – 13 hour)

___________________________________________________________________________________________________
Any Booking Please call @ sms : +6281221401090 (Iwan, Bandung, Indonesia)
or email : setiawantrans@gmail.com, Facebook : setiawantrans@gmail.com
or call @ sms : 017 3029722 (Bella, Cheras, Selangor)


 

1 comments:

Yan said...

amboi jalan sakan, shopping sakan dan makan sakan ye..

Post a Comment

Back to Top