Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com
2

Solid Food For Baby Musa

Antara makanan awal yg pernah bagi Musa makan kebanyakkan memang puree..start dengan puree buah & sayur dulu. Antaranya ialah Puree Epal, Pir, Labu, Avocado, Pisang, Sweet Potato, Brocoli, Cauliflower, Carrot & the list goes on......now dah mula prepare puree + bubur nasi pulak...

Beras & ikan bilis siap disangai & blend sampai halus....kemudian simpan dlm bekas kedap udara..selalunya aku prepare bubur nasi siap2 3-4 hari stok....cara membuatnya sangat simple & cepat since semua dah ready. Defrostkan puree sayur contoh carrot&brocoli pastu tanak beras yg dah blend guna dlm 3-4sudu besar smpai menjadi bubur pastu campurkn puree, ikan bilis & SIAP!! Oppss ada lagi, aku tambah puree kurma jugak utk rasa manis sket & sedikit VCO sbb Musa kena selsema lately..heheh

Lepas ni akan ku cuba resipi baru...mungkin perkenalkan Musa dengan ikan pulaklah...yummm..yummm


kemain happy Musa dgn food dier


perkakas yg sgt membantu utk menghasilkan solid food Musa


1st food : Puree Labu/Pumpkin!


Standby masuk freezer.....yg dlm ice cube bila dah keras aku transfer ke bekas lain, bila nk guna defrost mengikut qty yg dikehendaki...contohnya 1-2 cube skali defrost...sgt mudah!


Selagi kita mampu menyediakan makanan yg sihat utk anak, apa salahnya merajinkan diri ye tak?...no excuse for working mother not to prepare healthy food for ur own child.....air tangan ibunda lebih afdal gitewwww....

~~~choww!!~~~

2 comments:

Nafisa81 said...

Waa..rajin nya ibu dia...

che'Burn@che'Qis said...

nafisa -hehehe...tqtq...apa saja untuk anak

Post a Comment

Back to Top