Countries we have visited
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com

Amazing Japan Day 4: Discover Kyoto!!


We missed our train!!! oh yeahh..silapnya aku bole salah set alarm..train sepatutnya 6.20am..inilah padahnya bila set alarm tapi guna waktu Malaysia..bila tersedar barulah kelam-kabut...hahaha

Masa tu memang dah tak sempat pon, so no need to be rush. Next train will be at 8.40am. Meanwhile kami breakfast kat Mister Donut lagi...kami beli 2 coffee, 1 donut for 614yen.  

Stamp again!Yeah..setiap kali jumpa aku mmg tak lepaskan peluang amik stamp. It's fun!




Exactly 8.40am kami gerak ke Shin Osaka. Dari Shin Osaka, tukar train untuk ke Kyoto. Sampai sana lebih kurang 11.30pm...kalau kami gerak awal dalam kol 9 kami dah jejak Kyoto!Uarghhhh...nak buek camnokan..rugi masa lebih kurang 2-3jam





suka sangat tengok bento's ni...nampak dalam kotak kan tapi semuanya fresh bento with fresh ingredients!Aku memang sangat suka packaging kat Jepun, it's quite fancy!

ice-cream vending machine

Sampai je Kyoto station kami terus ke hostel untuk dropped luggage. Luckily tak jauh dari Kyoto St. But it's not actually 5mins walk but more to 10-15mins walk according to website.



Hostel kami di Kyoto..Hybrid Inn Hana Hostel



Kembali ke Kyoto St sebab Yushi dah menunggu. Yushi pernah datang ke Malaysia dengan Taichi dulu untuk panjat Gunung Kinabalu. So bila kami bagitau akan ke Jepun, Yushi offer untuk join kami di Kyoto.

Dari Kyoto St,kami naik train thru San-In Line ke Saga Arashiyama. First pit stop kami ke Tenryuji Temple & Bamboo grooves road




Suasana di Kyoto sangat berbeza dengan Tokyo...especially di Saga Arashiyama...sangat tenang, damai & hijau!! 


pemandangan di sepanjang jalan ke temple...obviously rumah kat sini besar sikit dari Tokyo..murah sikit kott..heheh

kami singgah di kedai udon yang dikatakan agak famous di kawasan ni.  

tempura udon..first time aku try cold tempura.Not bad! 



Thanks to Yushi for the treats! Makan kat sini agak mahal jugak, range around 900-1300Yen 



World Cultural Heritage Tenryuji Temple-bayaran masuk 600Yen seorang

designated smoking area & vending machines

to tell the truth it was worth it to pay 600Yen for this breathtaking scenery! Sangat cantik okehhh Subhanallah!

ada pulak sungai mengalir...perghhhh cantikkk!

gigih makcik ni cabut rumput..


us enjoying the view


kami dalam perjalanan ke bamboo road...terletak tak jauh dari Tenryuji temple tadi

Masa dalam perjalanan ke atas, kami ada nampak group of mat saleh lalu menuju ke temple. 
Hubby: Is that person is the person im thinking right now???
Me: Terpegun..speechless..tengah fikir sape mat saleh tu

Then suddenly one of the family member kot terdengar & "yes,he is Hugh Jackman"
Hubby: Can we take a photo with him pleaseeeeee....(mode excited gilerr)
Mat Saleh: I don't think so..i think he wants some privacy
Us: Ohhh...too bad

Rupanya ada jugak Japanese lain yang perasan & masing2 buat muka excited kat situ..hahahah


Here we are at the Bamboo grooves



timun jepun macam eskrem u ollssss...150yen sebatang! kalau kat Malaysia bole dapat 10batang kotttt

on the way back kami singgah beli eskrem green tea...Green tea ice cream mmg tersedap didunia lahhh!!
kat sini mahal sikit 300Yen satu = RM12!



berdekatan dengan train station ada museum & miniature..singgah kejap situ untuk berehat sambil minum air..hubby pulak sibuk amik gambar miniature


Next Kiyomizudera temple! Dari Saga Arashiyama kami ke Tambaguchi Station. Mamat Jepun suggest kitorg naik taxi je ke sana sebab nak cepat

sepanjang jalan ke kiyomizudera ni ada banyakkkk souvenier shop.kami lalu sekali pandang je..(dalam hati melonjak2 nak singgah) 




Kiyamizudera fees 300Yen each



sesi bergambar dengan aweks Jepun...Kawaiiii



stunning view!!

setiap temple mesti ada air mengalir macam ni...macam2 kebaikanlah kalau minum air ni katanya..beratur panjang tu nak minum..

so far yg kami jelajah setiap tempat di Jepun, Kyoto adalah tempat yg terbaik untuk korang nampak locals pakai baju traditional diorang


sweets & candies

OK next kami naik taxi menuju ke Gion, tujuan utama kami ke sini cuma nak lihat Maiko sebenarnya. Mengikut Taichi, Maiko ni bawah 20tahun manakala Geisha atas 20tahun. Basically diorang terkenal sebagai pelayan tetamu di restoran2 tertutup 




Tapi kami dipujuk oleh Yushi & Taichi untuk tengok traditional culture performance..pada mulanya agak hesitate jugak sebab harga 3150Yen seorang! Tu dah RM126 oiiii...since diorang pon tak pernah tengok show macam ni, so kami pon setuju aje..


green tea ceremony

flower arrangement




ada sketsa yang lawak


Maiko dance


puppet show

selesai persembahan, bila keluar je kami terus nampak sorang Maiko ni baru kuar dari restoran. I was like "abang!!cepat amik gambar!!!"

Kami antara yang bertuah jugaklah sebab dapat tengok Maiko live sebab banyak jugak tourist yang datang sini tak dapat jumpa pon diorang

ni pon lagi sorang Maiko..bila nampak je punyalah ramai orang nak amik gamba..macam retis u ollsss...hubby cuba amik gambar dari depan pastu Maiko ni toleh ke tepi & lajuuuu jalan sampai hilang..

locals with their traditional costume


satu lagi tempat yang aku nakkkk sangat pergi is Fushimi Inari Shrine

Kat sini aku dah berangan nak amik gambar kat tori gate yang gedabak & banyak tuhh..setiap tori gate yg dipacak sama ada diderma oleh orang persendirian ataupun company..dari sekecik tori gate sampai sebesar2 alam..harga yang besar bole cecah sampai million yen!


unfortunately sebab waktu malam, view tak berapa nak lawa...kaler oren dari tori gate tu tak menyerlah berbanding waktu siang

Laluan sepanjang tori gate ni kalau tak silap lebih kurang 10km naik ke atas bukit..kami takdelah nak naik ke atas tu..tapi ada jugak locals yg datang & menuju ke atas. Rasanya bole nampak view jugak kot


inilah saje the best shot yang kami dapat..punyalah susah nak amik gambar sebab kawasan tu sangat gelap!! DLSR pon tak bole nak detect sebab gelap sangat..Hampir give up masa ni..



back to Inari Station guna train JR balik ke Kyoto Station..kena berjalan kaki sikitlah

since Taichi cakap Kyoto terkenal dengan tofu dishes, diorang bawak kami ke fine dining restaurant di Isetan  
Masa tu kedai dah nak tutup tapi entah apa yg diorang cakap sambil tunjuk arah kami last2 dapat seat jugak.
Diorang dah order siap2 dah 

appetizer...mushroom,tofu,fruits

both made from Tofu jugak...cara masakan je berlainan

main course...tofi lembut,tofu goreng,tofu jelly...aiseyyyy semuanya TOFU!!

last sekali waiter tu tanya nak dessert apa...(dalam hati janganlerrr Tofu lagi...aku dah muakkk nii)

Nasib baik pilihannya cheese cake or green tea cake

last but not least, green tea serving

serbuk green tea tu dibancuh dengan warm water...pahitttt..

sini pon diorang belanja jugakkk...ohhh thanksssss...aku sempat jeling total bill sumer almost RM400++!!Gulllpppp...

Kitorang sangat blessed sepanjang berada kat Kyoto ni...memang banyak sangat tempat menarik yg tak sempat pergi tapi thank u so much kat Yushi sebab dier banyak kuar duit masa guide kitorang..asal nak bayar je dier cakap takyah..serba salah dibuatnya..

katanya sebagai membalas budi kitorang masa entertain dier masa diorang datang Malaysia dulu. 
Ohhh i loikeeee!!

Thanks a lot Yushi!! See ya in Malaysia again!

sempat singgah di starbucks coffee..banyak giler starbucks kat Jepun ni & aku perasan sentiasa ramai orang
kat sini Taichi soh pilih tumbler Kyoto sebagai cenderahati dari Yushi...rupanya Yushi dah pesan siap2..terharu nokkk...cantikss u olls tumbler Kyoto..lagi cantik dari Tokyo!

back to hana hostel







sangat suka toilet bidet diorang...


amazing experience in Kyoto & for sure we will be back!!

journey continues to Nara-Iga-Osaka..stay tuned!


1 comments:

ray hao said...

asalamualaikum
berapa fee masuk bamboo groove & fushimi inara tu ye??

tq

Post a Comment

Back to Top